
Tenhle na první pohled vláčný koláč mě zaujal na Instagramu mladé šikovné skyrunnerky Barči. Já mám ty příběhy prostě ráda:) S Barčou jsem se totiž poznala v posledním kopci, nekonečně dlouhý sjezdovce na Pláň, na letošním skyracu ve Špindlu.
Je to lahůdka, přitom ne přeslazená, protože o příjemnou chuť se postarají už jablko a mrkev. Koláč je opravdu vláčný, a tak pár dní vydrží. Protože je i poměrně hutný, a tak ho stačí vždy kousek.
Co je potřeba
- 2 nastrouhané mrkve
- 2 nastrouhaná jablka
- 1,5 hrnku mouky – prohnala jsem mixérem ovesný vločky a smíchala je s celozrnnou špaldou
- med podle chuti (nebo třtinový cukr) – dala jsem cca 3 lžíce
- půl hrsti nasekaných vlašských ořechů
- kypřící prášek s vinným kamenem
- koření do perníku (cca 2 lžičky) a špetka mleté skořice
- hrnek rostlinného mléka – použila jsem Almond kokosové
- 3 lžíce oleje – použila jsem bio konopný od Zelené Země (chceš slevu?)

Smíchala jsem mrkev a jablko, přidala ořechy, med a koření, posléze mouku s kypřícím práškem a mléko s olejem. Zamíchala jsem a dala do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na cca 160-170°C asi 50 minut. Průběžně kontrolujte, v závěru použijte klasický test špejlí, ale počítejte s tím, že koláč je vláčný. Naštěstí v něm nejsou žádná vejce.
Na talířku jsem ho dozdobila zakysanou smetanou, vlašskými ořechy a skořicí, Barča navrch použila známou citronovou polevu.
Dejte vědět, jak se vám to povedlo a jak vám chutná 😉
Zkus taky nepečený mrkvový dort😉