Zdravé mlsání z mrkve a jablka

Tenhle na první pohled vláčný koláč mě zaujal na Instagramu mladé šikovné skyrunnerky Barči. Já mám ty příběhy prostě ráda:) S Barčou jsem se totiž poznala v posledním kopci, nekonečně dlouhý sjezdovce na Pláň, na letošním skyracu ve Špindlu.

Je to lahůdka, přitom ne přeslazená, protože o příjemnou chuť se postarají už jablko a mrkev. Koláč je opravdu vláčný, a tak pár dní vydrží. Protože je i poměrně hutný, a tak ho stačí vždy kousek.

Co je potřeba

  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 1,5 hrnku mouky – prohnala jsem mixérem ovesný vločky a smíchala je s celozrnnou špaldou
  • med podle chuti (nebo třtinový cukr) – dala jsem cca 3 lžíce
  • půl hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • kypřící prášek s vinným kamenem
  • koření do perníku (cca 2 lžičky) a špetka mleté skořice
  • hrnek rostlinného mléka – použila jsem Almond kokosové
  • 3 lžíce oleje – použila jsem bio konopný od Zelené Země (chceš slevu?)
podle-barci
Barči koláč s citronovou polevou

Smíchala jsem mrkev a jablko, přidala ořechy, med a koření, posléze mouku s kypřícím práškem a mléko s olejem. Zamíchala jsem a dala do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na cca 160-170°C asi 50 minut. Průběžně kontrolujte, v závěru použijte klasický test špejlí, ale počítejte s tím, že koláč je vláčný. Naštěstí v něm nejsou žádná vejce.

Na talířku jsem ho dozdobila zakysanou smetanou, vlašskými ořechy a skořicí, Barča navrch použila známou citronovou polevu.

Dejte vědět, jak se vám to povedlo a jak vám chutná 😉

Zkus taky nepečený mrkvový dort😉