
Hlavně Podrymu v rámci našeho programu NoSugar, NoProblem chybí pečivo, a tak jsem hledala alternativu. Zadání znělo jasně: žádná mouka. Už vůbec ne pšeničná, ale ani žitná, pohanková, špaldová a ani vločky. Takže musely přijít na řadu semínka a ořechy, kde je naopak možností spousta.
Háček to má prakticky jediný, a tím je trochu vyšší cena, první semínkáč vyjde na cca 60 korun, druhý na cca 120 korun, to vše bez energií.
Chuť je skvělá, a dává to tušit už vůně, která se během pečení line z trouby. Taky odpadá různé kynutí, čarování s kváskem a hodiny k tomu, než máte chleba na stole. Výsledek je poměrně sytý a tak dobrý, že ho lze jíst jen tak samotný. Anebo jsem ho doplnila kvalitní šunkou, klobásou či sýry či jako přílohu k míchaným vejcím.
Já už stihla vyzkoušet dvě varianty a těžko říct, která je lepší.
1) Semínkový podle Lucie z paleosnadno.cz
Je méně náročný na suroviny (ale zase „ušpiníte“ mlýnek), rychlejší a také nižší. Famózně voní. Podrymu moc chutnal. Můj je černý kvůli použitému černému lněnému semínku. Ale to nevadí. Pohromadě ho drží psyllium (rozpustná vláknina).
- 50 g kešu
- 50 g loupaných dýňových semínek
- 50 g loupaných slunečnicových semínek
- 30 g lněných semínek
- 30 g loupaného sezamu (já mám černý:)
10 g psyllia
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 dcl vody
Kešu a dýňová semínka jsem lehce prohnala mixérem-sekáčkem (nikoliv na padrť). Lněná a sezamová semínka putovala do mlýnku na kávu, aby z nich vznikla mouka (zvládnout by to prý měl ale i výkonný mixér). V misce jsem smíchala všechny suroviny a nechala cca 10 minut odpočinout, pak jsem znovu promíchala. Pekla jsem v pekáčku vyloženém pečícím papírem – těsto řádně napěchujte – zhruba hodinu na horkovzduch 180°C.
Lucie má super tip: Papír, aby lépe kopíroval tvar pečící nádoby, zmačkejte, navlhčete, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a pak ho rozprostřete po dnu a stěnách nádoby. Lépe tak přilne.
Po upečení jsem vyndala z formy a nechala vychladnout.
2) S ořechy a cibulí podle Petr & Gabi Foodies
Náročnější na suroviny, prodražuje ho ještě mandlová mouka, obsahuje více surovin a na odpočinek potřebuje hodinu. Kromě semínek v sobě skrývá také mrkev, cibuli, oříšky a jako pojivo vejce. Je vyšší, jakoby nadýchanější a na pohled hezčí. Tento zase víc chutnal mně:)
- 90g oříšků (použila jsem hlavně mandle, pak kešu a pár lískáčů)
- 90g dýňových semínek
- 30g sezamových semínek
- 60g lněných semínek
- 60g slunečnicových semínek
- 25 g mandlové mouky
- 1,5 lžičky chia semínek
- 1/2 menší cibule
- 1 menší mrkev
- 3 vejce
- 3/4 lžičky soli lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- případně 1 lžíce psyllia (nemusí být)
V misce jsem smíchala všechny suché ingredience. Pak jsem přidala nahrubo nastrouhanou mrkev a tenké plátky (a ty pak ještě napůl) cibule a vlastně všechno ostatní (dala jsem i polévkovou lžíci psyllia, ale asi to není nutné). „Těsto“ jsem rukama pořádně propracovala a nechala 1 hodinu odpočívat. Pak jsem ho znovu promíchala a opět putovalo do pekáčku vyloženého pečícím papír, je třeba řádně napěchovat, aby zmizely vzduchové bubliny. Doba pečení je stejná: 60 minut při 180°C a pak zase nechat chladnout.
Tip od Gábi: Ve směsi je cibule, která se může dostat na povrch těsta a během pečení se může spálit. Podle potřeby tedy ke konci pečení překryji alobalem, aby chléb příliš nezhnědl.