Semínkový chléb dvakrát jinak

Hlavně Podrymu v rámci našeho programu NoSugar, NoProblem chybí pečivo, a tak jsem hledala alternativu. Zadání znělo jasně: žádná mouka. Už vůbec ne pšeničná, ale ani žitná, pohanková, špaldová a ani vločky. Takže musely přijít na řadu semínka a ořechy, kde je naopak možností spousta.

Háček to má prakticky jediný, a tím je trochu vyšší cena, první semínkáč vyjde na cca 60 korun, druhý na cca 120 korun, to vše bez energií.

Chuť je skvělá, a dává to tušit už vůně, která se během pečení line z trouby. Taky odpadá různé kynutí, čarování s kváskem a hodiny k tomu, než máte chleba na stole. Výsledek je poměrně sytý a tak dobrý, že ho lze jíst jen tak samotný. Anebo jsem ho doplnila kvalitní šunkou, klobásou či sýry či jako přílohu k míchaným vejcím.

Já už stihla vyzkoušet dvě varianty a těžko říct, která je lepší.

1) Semínkový podle Lucie z paleosnadno.cz

img_6207Je méně náročný na suroviny (ale zase „ušpiníte“ mlýnek), rychlejší a také nižší. Famózně voní. Podrymu moc chutnal. Můj je černý kvůli použitému černému lněnému semínku. Ale to nevadí. Pohromadě ho drží psyllium (rozpustná vláknina).

  • 50 g kešu
  • 50 g loupaných dýňových semínek
  • 50 g loupaných slunečnicových semínek
  • 30 g lněných semínek
  • 30 g loupaného sezamu (já mám černý:)
  • img_620310 g psyllia
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl vody

Kešu a dýňová semínka jsem lehce prohnala mixérem-sekáčkem (nikoliv na padrť). Lněná a sezamová semínka putovala do mlýnku na kávu, aby z nich vznikla mouka (zvládnout by to prý měl ale i výkonný mixér). V misce jsem smíchala všechny suroviny a nechala cca 10 minut odpočinout, pak jsem znovu promíchala. Pekla jsem v pekáčku vyloženém pečícím papírem – těsto řádně napěchujte – zhruba hodinu na horkovzduch 180°C.

Lucie má super tip: Papír, aby lépe kopíroval tvar pečící nádoby, zmačkejte, navlhčete, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a pak ho rozprostřete po dnu a stěnách nádoby. Lépe tak přilne.

Po upečení jsem vyndala z formy a nechala vychladnout.

2) S ořechy a cibulí podle Petr & Gabi Foodies

img_6416Náročnější na suroviny, prodražuje ho ještě mandlová mouka, obsahuje více surovin a na odpočinek potřebuje hodinu. Kromě semínek v sobě skrývá také mrkev, cibuli, oříšky a jako pojivo vejce. Je vyšší, jakoby nadýchanější a na pohled hezčí. Tento zase víc chutnal mně:)

  • 90g oříšků (použila jsem hlavně mandle, pak kešu a pár lískáčů)
  • 90g dýňových semínek
  • 30g sezamových semínek
  • 60g lněných semínek
  • 60g slunečnicových semínek
  • 25 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky chia semínek
  • 1/2 menší cibule
  • 1 menší mrkev
  • 3 vejce
  • 3/4 lžičky soli lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • případně 1 lžíce psyllia (nemusí být)

V misce jsem smíchala všechny suché ingredience. Pak jsem přidala nahrubo nastrouhanou mrkev a tenké plátky (a ty pak ještě napůl) cibule a vlastně všechno ostatní (dala jsem i polévkovou lžíci psyllia, ale asi to není nutné). „Těsto“ jsem rukama pořádně propracovala a nechala 1 hodinu odpočívat. Pak jsem ho znovu promíchala a opět putovalo do pekáčku vyloženého pečícím papír, je třeba řádně napěchovat, aby zmizely vzduchové bubliny. Doba pečení je stejná: 60 minut při 180°C a pak zase nechat chladnout.

Tip od Gábi: Ve směsi je cibule, která se může dostat na povrch těsta a během pečení se může spálit. Podle potřeby tedy ke konci pečení překryji alobalem, aby chléb příliš nezhnědl.