
Že se má v týdnu před závodem navýšit příjem sacharidů, je známá věc. Stejně tak, jako že se den před závodem k večeři doporučují těstoviny (sacharidy), ideálně ještě s (tepelně zpracovanými) rajčaty. Ta jsou totiž zase zdrojem lykopenu, silného antioxidantu, který působí proti volným radikálům, likviduje je, a má tak vliv na regeneraci. Posiluje imunitu a napomáhá chránit srdce a cévy.
Tyhle „předzávodní těstoviny“ jsem „vynalezla“ už před tou minulou pětkou – ne, že bych se na ní nějak připravovala, spíš jsem ji brala jako součást tréninku, takže jsem v týdnu před ani nijak extra neřešila stravu jako to dělám před půlmaratonem. Každopádně jsem se rozhodla, že si po tréninku – předzávodní rozcvičce, dám právě ty těstoviny. V lednici různé zbytky, a tak jsem se vrhla do stylu „co dům dal“.
Poslední dobou v kuchyni dost experimentuju (hodně díky blogu), a pak se nakonec ukáže, že takováhle rychlovka je skoro nejlepší!:) Takže jsem si je musela – už cíleně – udělat i před zítřejší desítkou!
Uvařila jsem těstoviny (linguine, ale lze použít i špagety nebo tagliatelle; napodruhé jsem dokonce měla mix obřích těstovin z Gardy) al dente. V pánvi jsem na oleji orestovala asi půlku pórku, po chvíli přidala na kostičky nakrájenou kvalitní šunku (trocha bílkovin) a po další chvilce kostičky čerstvých rajčat (2ks). Orestovala jsem, osolila, opepřila, pak stáhla plamen, přiklopila a asi 10 minut dusila. Nakonec jsem dochutila čerstvou bazalkou a ještě přihodila dvě malé drcené chilli papričky. Do toho jsem vmíchala těstoviny, společně prohřála a na talíři bohatě posypala sýrem gran moravia.
Strašně moc jednoduchý, ale taky strašně moc dobrý a strašně moc předzávodní!:)
úvodní fotka je ilustrační, freeimages.com