Placičky z červené řepy a balkánu

FRY_2905Na přání mojí mamky, která se ráda inspiruje tím, co vařím já, a která taky sleduje můj blog (třikrát hurá!:), přidávám recept na výborné řepové „karbanátky“.

Co je třeba

  • 200 gramů uvařené a oloupané červené řepy (vařenou řepu lze koupit vakuovanou nebo si neoloupané bulvy uvařit ve vodě, případně upéct v troubě, jen to trochu déle trvá)
  • 200 gramů balkánského sýry nebo fety
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 2 vejce
  • 80 gramů strouhanky nebo směs strouhanky a gofia (kukuřičná mouka) v poměru 6:2
  • špetka soli (konopná sůl s chilli Zelená Země) a mletý pepř
  • ghí (nebo olivový olej na smažení)
  • podávání kuskus, zelenina; bílý jogurt a lžička červené kari pasty na dip

Jak na to

Balkánský sýr jsem rozdrobila do mísy, přidala na půlkolečka nakrájenou cibulku a nasekanou mátu. Vedle v misce jsem si lehce vidličkou prošlehala osolená a opepřená vejce. Řepu jsem nastrouhala nahrubo, osušila papírovými utěrkami a vše jsem smíchala. V pánvi jsem si rozehřála ghí a z řepové směsi vytvarovala asi 1 cm vysoké placičky, ty jsem pak smažila asi 4 minuty z každé strany, dokud nebyly pevné a na povrchu dozlatova. Podávala jsem s kuskusem, dipem z bílého jogurtu a červené kari pasty (namíchejte si dle chuti; pozor na pastu, docela pálí, 1/2 lžičky na 3 lžíce jogurtu jsou akorát) a oblohou z polníčku a salátovky.

Jestli máte rádi řepu, zkuste řepovou pomazánku, jestli rádi plácáte „karbanátky“, zkuste ty z brokolice a se slaninou.