Lehký dortík s dvojím krémem a ovocem

Na stránce nutriční terapeutky a taky běžkyně Diany Rugovacové se objevují moc fajn recepty. Mě zaujal tento s dvojbarevným krémem a ovocem, kde nechybí avokádo. Inspirovala jsem se a hned ho – s drobným upgradem – musela zkusit. Svou skvělou chutí překvapil všechny, kteří ho ochutnali. Jistě jsem ho nedělala naposledy. Následujte nás, na léto je krásně lehký a využijete oblíbené sezónní ovoce.

Množství surovin vás snad nevyděsí. Stejně tak pozor, ušpiníte trochu nádobí 🙂 (Ale já už mám myčku!♥)

PS: Diana použila nízkotučné varianty tvarohu i jogurtu, já dala klasicky polotučný. Záleží na každém.

Suroviny

  • 1 avokádo
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g bílého jogurtu
  • vanilkové aroma
  • 100 g sušených datlí
  • 4 polévkové lžíce slunečnicových semínek
  • 1 banán
  • med (na doslazení)
  • 2 lžičky nepraženého kakaa
  • trocha mléka (Diana použila 4 PL kokosového)
  • 2 PL špaldové mouky
  • špetka soli
  • ½ balení kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 celé vejce
  • upgrade: oblíbený syrob Kitl (já použila višňový)
  • upgrade: oblíbené oříškové máslo Nutspread
  • oblíbené ovoce: já použila nektarinky, Diana maliny a rybíz

Postup

Do misky jsem si připravila datle a slunečnicová semínka a zalila je vlažnou vodu. Nechá se chvíli odstát, aby vše šlo lépe mixovat.

Do mixéru jsem dala vydlabané avokádo, banán, lžíci medu, 2 lžičky kakaa a pár kapek vanilkového aroma a rozmixovala a přendala jinam.

Pak jsem slila datle a semínka, opět přidala pár kapek vanilkového aroma a rozmixovala. Semínkům se moc nechtělo, ale ani větší kousky nakonec nebyly na škodu.

Do misky jsem dala 2 lžíce špaldovky, 1 vejce, směs datlí a semínek, špetku soli, kypřící prášek a 1/2 avokádového krému a vše promíchala. Formu jsem vyložila pečícím papírem, přendala do ní „těstíčko“ a pekla asi 20 minut na 180 stupňů. Špejle napoví.

V další misce jsem si smíchala tvaroh, jogurt, lžíci medu, trochu mléka a pár lžic višňového syrobu Kitl. Polovinu toho jsem smíchala se zbytkem hnědého avokádového krému.

Vychladlý korpus, odlepený od pečícího papíru, jsem nejprve lehce potřela oříškovým máslem, na to přišla bílá tvarohová směs a na závěr kakaová. Nechala jsem přes noc chladit v ledničce a před podáváním pokladla ovocem.

Byl báječný!