
Moje oblíbená kupovaná instantní kaše obsahuje v 1 porci – 65 gramů – 45 gramů sacharidů, z toho 18 gramů cukrů. To jsou 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru.
Úplně zbytečné 2 lžíce cukru.
Udělat si svojí kaši ráno doma přitom příliš času nezabere a 2 lžíce cukru si tam rozhodně nedám. Co víc, můžu kouzlit s obsahem přesně podle své momentální chuti a fantazie.
Do malého kastrůlku nasypu malé množství (3-4 polévkové lžíce) ovesných vloček a zaleju je mlékem (aby lehce plavaly; čím více mléka, tím kašovitější konzistence). Někdo zalévá vodou, ale já mám ráda mléko, které dá kaši lepší chuť. Vzápětí se to celé začne vařit, dám tomu pár minutek.
Následně se rozehrává pole fantazie. Ráda přimíchám špetku skořice. Sladím javorovým nebo agáve sirupem nebo medem. Nesmí chybět čerstvé ovoce (někdy dám i sušené – třeba švestky) a ořechy nebo oříškové máslo.
Jak je to s tím cukrem na etiketách
Co znamená např. údaj na obalu: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru:
obsah sacharidů – uvádí obecně všechny sacharidy, signalizuje obsah složitých sacharidů
– složité sacharidy – např. vláknina, škrob, celulóza
– jsou zdrojem postupně uvolňované energie, při běžném režimu jsou nutričně vhodnější
– vláknina podporuje tráveníobsah cukrů – uvádí podíl jednoduchých sacharidů
– cukr – např. glukóza, fruktóza, sacharóza
– vhodný pro rychlé doplnění energie