This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Zapečené těstoviny s tuňákem

Donedávna byly číslo jedna u nás v kuchyni “předzávodní těstoviny”. Teď pro ně máme vážnou konkurenci: zapečené těstoviny s tuňákem z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty.
Už jen ta omáčka?! Hladová po běhu jsem ujídala z pánve 🙂

Připravila jsem je k nedělnímu obědu, když přijela na návštěvu moje mamka. Zatímco vozila venku v kočárku Ninu, stihla jsem si jít zaběhat i uvařit. Pošmákli jsme si všichni (teda Nina pak na mlíku).

Jak známo, Podry těstoviny miluje. Já zase zapečený jídla. Navrch mě na nich baví, že se toho dá uvařit kotel a proviant nám vydrží nejmíň na dva dny.

Tohle jídlo je navíc chuťově i obsahem živin dotažený k dokonalosti. Všechny ingredience se skvěle doplňují a jindy výrazný tuňák tu rozhodně nehraje prim, leč vše ostatní skvěle podtrhuje.

Co víc si přát? Komplexní sacharidy z celozrnných těstovin, nálož bílkovin ze zdravého tuňáka (+ omega-3) a mozzarelly, rajčata jako zdroj antioxidantu lykopenu. Takové jídlo si navíc můžete dát prakticky kdykoliv – ať už k večeři před závodem, nebo naopak k doplnění energie po něm.

Jdeme na to!

Budeme potřebovat:

  • 400 g celozrnných nebo bezlepkových penne
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku bez cukru
  • 200 g předvařené kukuřice (použila jsem (roz)mraženou)
  • 200 g rajčat v plechovce
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 350 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 200 g mozzarelly
  • sůl a pepř

Těstoviny jsem si uvařila v osolené vodě podle návodu na obalu. Na pánvi jsem si na středním plameni rozpálila olivový olej a přidala najemno nakrájené šalotky – restovala jsem zhruba 5 minut. Pak jsem přidala prolisovaný česnek a protlak a opět chvilku restovala.

Do pánve jsem přidala kukuřici, nakrájená rajčata, rozmarýn s tymiánem, podlila jsem cca 100 ml horké vody a pod pokličkou nechala vařit, aby se všechny chutě pěkně promísily, asi patnáct minut. Dochutila jsem solí a pepřem.

Nakonec jsem přimíchala tuňáka, uvařené těstoviny a nakrájenou mozzarellu a celou směs přendala do zapékací mísy. Zapékala jsem kolem 15 minut na 190°C v horkovzdušné troubě (trouba se mi vždy rychle rozpálí, proto ji nerozehřívám dlouho dopředu).

Recept jsem vám mohla přinést díky spolupráci s Fitrecepty.