

Připravila jsem je k nedělnímu obědu, když přijela na návštěvu moje mamka. Zatímco vozila venku v kočárku Ninu, stihla jsem si jít zaběhat i uvařit. Pošmákli jsme si všichni (teda Nina pak na mlíku).
Jak známo, Podry těstoviny miluje. Já zase zapečený jídla. Navrch mě na nich baví, že se toho dá uvařit kotel a proviant nám vydrží nejmíň na dva dny.
Tohle jídlo je navíc chuťově i obsahem živin dotažený k dokonalosti. Všechny ingredience se skvěle doplňují a jindy výrazný tuňák tu rozhodně nehraje prim, leč vše ostatní skvěle podtrhuje.
Co víc si přát? Komplexní sacharidy z celozrnných těstovin, nálož bílkovin ze zdravého tuňáka (+ omega-3) a mozzarelly, rajčata jako zdroj antioxidantu lykopenu. Takové jídlo si navíc můžete dát prakticky kdykoliv – ať už k večeři před závodem, nebo naopak k doplnění energie po něm.
Jdeme na to!
Budeme potřebovat:
- 400 g celozrnných nebo bezlepkových penne
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku bez cukru
- 200 g předvařené kukuřice (použila jsem (roz)mraženou)
- 200 g rajčat v plechovce
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 350 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 200 g mozzarelly
- sůl a pepř
Těstoviny jsem si uvařila v osolené vodě podle návodu na obalu. Na pánvi jsem si na středním plameni rozpálila olivový olej a přidala najemno nakrájené šalotky – restovala jsem zhruba 5 minut. Pak jsem přidala prolisovaný česnek a protlak a opět chvilku restovala.
Do pánve jsem přidala kukuřici, nakrájená rajčata, rozmarýn s tymiánem, podlila jsem cca 100 ml horké vody a pod pokličkou nechala vařit, aby se všechny chutě pěkně promísily, asi patnáct minut. Dochutila jsem solí a pepřem.
Nakonec jsem přimíchala tuňáka, uvařené těstoviny a nakrájenou mozzarellu a celou směs přendala do zapékací mísy. Zapékala jsem kolem 15 minut na 190°C v horkovzdušné troubě (trouba se mi vždy rychle rozpálí, proto ji nerozehřívám dlouho dopředu).
Recept jsem vám mohla přinést díky spolupráci s Fitrecepty.