[instagram-feed]

Rebarborovo-jahodový koláč

Sezóna rebarbory a jahod je v plném proudu a tahle kombinace si vážně rozumí. Tenhle vláčný koláč navíc chutná znamenitě a dost rychle se po něm u nás zaprášilo. Jeho příprava je přitom snadná.

 

Co jsem potřebovala

  • 230 g špaldové mouky (já už jí tolik neměla, proto jsem částečně použila pohankovou mouku a žitnou – cca 180 / 30 / 20)
  • 70 g mandlové mouky
  • 80 g panely (sušená třtinová šťáva – nebo třtinového cukru) & vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 220 ml mléka (v případě potřeby ještě doředíte)
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 50 ml rozpuštěného vlažného kokosového oleje
  • 50 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 230 g rebarbory – očištěné, oloupané a nakrájené na kostky
  • 180 g čerstvých jahod – přepůlených / rozčtvrcených

Jak na to

Mouky jsme smíchala dohromady s cukrem, kypřícím práškem a solí. V jiné misce jsem prošlehala vejce s mlékem, agáve sirupem a vanilkovým aroma. Pak jsem do nich přidala zchladlý olej a máslo a opět lehce prošlehala. Obě směsi jsem spojila – vznikne středně husté těsto – a přidala 2/3 rebarbory a jahod. Koláčovou formu o průměru 24 cm jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala pohankovou moukou a vyplnila ji těstem. Pokladla jsem zbytkem jahod a rebarbory – ještě můžete posypat plátky mandlí. Pekla jsem při 180 stupních cca hodinu, po 40 minutách jsem na 15 minut přikryla alobalem. Koláč ale sledujte a dobu pečení přizpůsobte své troubě.

Inspiroval mě Pěkně vypečený blog