This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Rebarborovo-jahodový koláč

Sezóna rebarbory a jahod je v plném proudu a tahle kombinace si vážně rozumí. Tenhle vláčný koláč navíc chutná znamenitě a dost rychle se po něm u nás zaprášilo. Jeho příprava je přitom snadná.

 

Co jsem potřebovala

  • 230 g špaldové mouky (já už jí tolik neměla, proto jsem částečně použila pohankovou mouku a žitnou – cca 180 / 30 / 20)
  • 70 g mandlové mouky
  • 80 g panely (sušená třtinová šťáva – nebo třtinového cukru) & vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 220 ml mléka (v případě potřeby ještě doředíte)
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 50 ml rozpuštěného vlažného kokosového oleje
  • 50 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 230 g rebarbory – očištěné, oloupané a nakrájené na kostky
  • 180 g čerstvých jahod – přepůlených / rozčtvrcených

Jak na to

Mouky jsme smíchala dohromady s cukrem, kypřícím práškem a solí. V jiné misce jsem prošlehala vejce s mlékem, agáve sirupem a vanilkovým aroma. Pak jsem do nich přidala zchladlý olej a máslo a opět lehce prošlehala. Obě směsi jsem spojila – vznikne středně husté těsto – a přidala 2/3 rebarbory a jahod. Koláčovou formu o průměru 24 cm jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala pohankovou moukou a vyplnila ji těstem. Pokladla jsem zbytkem jahod a rebarbory – ještě můžete posypat plátky mandlí. Pekla jsem při 180 stupních cca hodinu, po 40 minutách jsem na 15 minut přikryla alobalem. Koláč ale sledujte a dobu pečení přizpůsobte své troubě.

Inspiroval mě Pěkně vypečený blog