This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Podzimní zahřátí podle Jíme zdravě: Pečená cizrna se zeleninou

Zase mám zpoždění! Tým Jíme zdravě poslal do tiskárny novinku Jak jíme zdravě v zimě, zatímco já se sotva začetla do podzimní verze kuchařky. Líbí se mi, že to není jen studnice receptů, ale přináší i výživové tipy, srovnávačky a ukázky, jak si poskládat talíř. U inspirativních svačin pak myslí nejen na dospěláky, ale i na krabičky pro děti. Nicméně většinu z pokrmů můžete s přehledem naservírovat i vašim malým strávníkům a my s Ninuškou jsme toho příkladem. Krásné fotky barevných pokrmů jsou pastvou pro oči a těžko se rozhodnout, nač se vrhnout dřív (ty kaše!). Jedna z těch věcí, co mě hned zaujala, byla Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem.

Přestože jsem masožravec, poslední dobou se – s Ninuškou (a když není táta doma) – přistihuju, že vařím hodně zeleninová jídla. Následující recept je pro mě takovým přenesením podzimu na talíř, možná proto, že hraje všemi barvami, určitě proto, že nabízí zeleninu tepelně upravenou – co víc, pečenou v troubě. A to je zážitek – mňam! Tu navíc doplňuje zdravou luštěninou – cizrnou. Cizrnu mám fakt ráda a Nina taky – na paprice. Nakonec nechybí ani důležité bílkoviny v podobě vejce a jogurtu (k tomu ještě přičtěme i cizrnu a brambory), aby člověk nedostal brzy hlad…

A víte co? Na svých sociálních sítích mám pro vás soutěž o dvě kuchařky „Jak jíme zdravě na podzim“.

Celozrnné dýňové lívance podle Jíme zdravě

Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem

Potřebovala jsem

  • 600 g malých syrových brambor odrůdy Grenaille (můžete použít i malé standardní konzumní brambory varného typu A)
  • 400 g mrkve
  • 400 g předvařené cizrny
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 700 ml vody
  • 1 lžíce kvasného nebo vinného octa
  • 4 vejce (velikost M)
  • 400 g čerstvého špenátu
  • sůl, pepř
  • Na dresink
    • 400 g řeckého jogurtu (5 % tuku)
    • 2 stroužky česneku (prolisované)
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • sůl, pepř

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem – já jsem použila normálně plech. Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na širší klínky podobné velikosti jako
nakrájené brambory. Následně vložte brambory i mrkev do vyložené zapékací mísy, přidejte k nim předvařenou cizrnu, sušený tymián, olivový olej, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Poté přemístěte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 180–190 °C.

Mezitím si připravte zastřená vejce. V malém kastrůlku přiveďte téměř k varu 15 cm vody (cca 500 ml), poté vodu osolte a přidejte 1 lžíci octa. Až bude voda na pokraji varu, ztlumte plamen na mírný stupeň, následně si někam stranou (např. do malé misky nebo hrnečku) vyklepněte 1 vejce a pomocí vařečky či špachtle roztočte horkou vodu v hrnci do víru. Do vířící vody vlijte vyklepnuté vejce a stálým mícháním ho udržujte ve víru následující 3 minuty. Poté vejce z vody vyjměte a nechte ho okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte všechna 3 zbývající vejce.

Než se dopeče zelenina s cizrnou, stihnete si ještě spařit špenát a nachystat dresink. V pánvi přiveďte k varu 200 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve špenát a nechte ho vařit cca 1 minutu. Spařený špenát osolte a opepřete. Následně si vezměte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na dresink uvedené v seznamu ingrediencí.

Upečenou zeleninu s cizrnou rozdělte do 4 servírovacích talířů a ke každé porci přidejte spařený špenát, jogurtový dresink a 1 zastřené vejce. Na závěr každé vejce posypte trochou pepře a podávejte.