
Zase mám zpoždění! Tým Jíme zdravě poslal do tiskárny novinku Jak jíme zdravě v zimě, zatímco já se sotva začetla do podzimní verze kuchařky. Líbí se mi, že to není jen studnice receptů, ale přináší i výživové tipy, srovnávačky a ukázky, jak si poskládat talíř. U inspirativních svačin pak myslí nejen na dospěláky, ale i na krabičky pro děti. Nicméně většinu z pokrmů můžete s přehledem naservírovat i vašim malým strávníkům a my s Ninuškou jsme toho příkladem. Krásné fotky barevných pokrmů jsou pastvou pro oči a těžko se rozhodnout, nač se vrhnout dřív (ty kaše!). Jedna z těch věcí, co mě hned zaujala, byla Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem.
Přestože jsem masožravec, poslední dobou se – s Ninuškou (a když není táta doma) – přistihuju, že vařím hodně zeleninová jídla. Následující recept je pro mě takovým přenesením podzimu na talíř, možná proto, že hraje všemi barvami, určitě proto, že nabízí zeleninu tepelně upravenou – co víc, pečenou v troubě. A to je zážitek – mňam! Tu navíc doplňuje zdravou luštěninou – cizrnou. Cizrnu mám fakt ráda a Nina taky – na paprice. Nakonec nechybí ani důležité bílkoviny v podobě vejce a jogurtu (k tomu ještě přičtěme i cizrnu a brambory), aby člověk nedostal brzy hlad…
A víte co? Na svých sociálních sítích mám pro vás soutěž o dvě kuchařky „Jak jíme zdravě na podzim“.
Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem
Potřebovala jsem
- 600 g malých syrových brambor odrůdy Grenaille (můžete použít i malé standardní konzumní brambory varného typu A)
- 400 g mrkve
- 400 g předvařené cizrny
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky olivového oleje
- 700 ml vody
- 1 lžíce kvasného nebo vinného octa
- 4 vejce (velikost M)
- 400 g čerstvého špenátu
- sůl, pepř
- Na dresink
- 400 g řeckého jogurtu (5 % tuku)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem – já jsem použila normálně plech. Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na širší klínky podobné velikosti jako
nakrájené brambory. Následně vložte brambory i mrkev do vyložené zapékací mísy, přidejte k nim předvařenou cizrnu, sušený tymián, olivový olej, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Poté přemístěte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
Mezitím si připravte zastřená vejce. V malém kastrůlku přiveďte téměř k varu 15 cm vody (cca 500 ml), poté vodu osolte a přidejte 1 lžíci octa. Až bude voda na pokraji varu, ztlumte plamen na mírný stupeň, následně si někam stranou (např. do malé misky nebo hrnečku) vyklepněte 1 vejce a pomocí vařečky či špachtle roztočte horkou vodu v hrnci do víru. Do vířící vody vlijte vyklepnuté vejce a stálým mícháním ho udržujte ve víru následující 3 minuty. Poté vejce z vody vyjměte a nechte ho okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte všechna 3 zbývající vejce.
Než se dopeče zelenina s cizrnou, stihnete si ještě spařit špenát a nachystat dresink. V pánvi přiveďte k varu 200 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve špenát a nechte ho vařit cca 1 minutu. Spařený špenát osolte a opepřete. Následně si vezměte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na dresink uvedené v seznamu ingrediencí.
Upečenou zeleninu s cizrnou rozdělte do 4 servírovacích talířů a ke každé porci přidejte spařený špenát, jogurtový dresink a 1 zastřené vejce. Na závěr každé vejce posypte trochou pepře a podávejte.