NoSugar, máme problém: hlad a nedostatek běžecké energie

Pokračujeme v našem programu „bez cukru a mouky“, máme za sebou už 20 dní a počáteční nadšení ochladlo. Ale vydržíme!

O čem to je?

img_6531
Už zase běhám!

Začala jsem zase pořádně běhat a přepadá mě (vlčí) hlad. Dvakrát jsem podlehla, byť v souladu s tím, co (ne)smíme jíst. A pak jsem se při běhu málem po…. (doplň si co chceš). Takže takhle ne. Počáteční tréninky (volný běh 8,6 a 12,2km) navíc nebyly lehký, měla jsem pocit, že mám málo paliva, a že to dře. Anebo jsem si to namlouvala. Další dny se to zlepšilo, přičemž svižné tempo na kratších úsecích mi naopak nedělalo potíž vůbec.

Ale na nedostatek nejen běžecké energie si stěžuje i Podry. Maso mu už leze ušima (mně ani ne, přijde mi, že mám pokaždé jiné a jinak upravené), taková nálož bílkovin se hodí spíš pro ty, co cvičí a prahnou po svalech, než pro nás, kteří potřebujeme vytrvalost.

Máme chuť na sladké, jakoby tělo po něčem takovém volalo, hlavně když přiběhnu.

A tak mám celkem spotřebu ořechů, oříškového másla a neslazeného nesířeného sušeného ovoce. A do čaje alespoň jednou denně povolený med. Snažím se péct – samozřejmě bez mouky a cukru, překvapivě je co a i to chutná. Třeba hruškový makovec, nebo tapiokový pudink (z kokosového mléka) i jsem zkusila domácí čokoládu (viz úvodní foto; jo a taky bez cukru – recept dole).

No už zase mám hlad! Ještě aby ne, když mám za sebou 82km v 7 dnech.

Další potíž nastává v běžné restauraci, kde se člověku sakra zúží výběr. Maso (výhradně opečený plátek) a brambory. Těch mám už docela po krk zase já. Samozřejmě, že se nabízí i salát, ale na ten člověk v zimě moc chuť nemá. Ale ano, spotřebu zeleniny i ovoce mám stále větší než předtím a doufám, že mi to vydrží.

Taky se mi ale párkrát stalo, že mě po jídle z restaurace, byť se tvářilo optimálně, pěkně zabolelo břicho.

Těším se na dobrou bramborovou kaši! Podry, který ani nemůže vidět pečenou řepu nebo celer, je na tom ještě hůř. Taky se zase těším na ovesnou kaši (a Podry stále na těstoviny)! Ale i banánové lívance ke snídani jsou paráda.

Krásně nadýchané snídaňové lívance

  • img_63881 větší banán (rozmačkaný vidličkou)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • špetka soli
  • 2 špetky skořice
  • lžička jemně sekaných oříšků
  • půl lžičky chia semínek

Ingredience spolu prošlehejte a těstíčko smažte na kokosovém oleji – lívanečky jsou opravdu krásně nadýchané. Podávejte s oblíbeným ovocem, jogurtem a oříškovým máslem. Nebo bioládou („marmeláda“ jen z ovoce, bez cukru). Skvělé jsou i s jablkovým pyré – jablíčko nakrájet na malé kostičky, restujte na kokosovém oleji do rozvaření, dochuťte skořicí. Kdo chce, může už do těsta, nebo pak navrch, přidat i kapku medu nebo oblíbeného sirupu.

Na bohaté snídani v hotelu, kde by si člověk běžně trochu zahodoval, jsme si mohli dát jen sýry a ovoce a zeleninu. Achjo. Podryho to rozčiluje, není ten typ, co by něco počítal, zkoumal, ptal se. Ještě víc mu ale vadí, že si na párty nemůže dát lahodně vypadají dort. Míní, že je za exota, přitom objektivně žádnou alergii nemá. Náš „program“ je podle něj dost striktní. Přitom Whole30, ze kterého jsem volně čerpala, je ještě mnohem větší maso! Například zakazuje výše zmíněné vytváření čehokoliv co se tváří jako náhražka čehokoliv (koláč, pudink, čokoláda, ..)

To já bych si ráda dala svařák a decku vína. A pivo – to asi oba:) V období vánočních večírků to chce sakra sebeovládání.

Ale zase máme zajímavé:) téma k diskuzi. Řada lidí říká, že by to nedali. Díky tomu jsem si uvědomila, že to je vlastně docela neuvěřitelný a drsný seknout ze dne na den s cukrem. Navíc když máš rád(a) sladký snídaně a sladký ke kafi. A my to tak nějak dokázali. Všecko jde.

img_6640
Kachní prsíčko s jablky a pikantním salátem

Zase jsem upekla semínkový chléb. Po skončení programu to vidíme na ten žitný z Koláčkovy pekárny, Podry určitě i klasickou šumavu:)

Do vaření už nejsem tak extra lačná jako na začátku. Na neustálé nakupování a spoustu času v kuchyni není přes všechnu práci a trénink už tolik energie… a ani času. I tak jsem ale zase něco vykouzlila: za zmínku stojí například jehněčí karbanátky, dršťková polívka z hlívy nebo kachní prsíčko s jablky.

 

Domácí čokoláda s oříšky, kokosem a rozinkami

  • 50 g kakaové hmoty (čokoládovna Troubelice; mají ve zdravé výživě)
  • 50 g kakaového másla (totéž)
  • 10 g kokosového oleje
  • 10 g medu
  • posyp dle chuti: sekané oříšky (mám kešu a vlašáky), kokosové plátky, neslazené rozinky nebo brusinky

img_6650_postcardVše jsem připravovala v hrnci se dvojitým dnem. V něm jsem si rozehřála kakaovou hmotu a kakaové máslo, pak jsem vmíchala med a kokosový olej. Nechala jsem trochu zchladnout a pak vylila na plech vyložený pečícím papírem a posypala oříšky, rozinkami a kokosem a nechala přes noc ztuhnout a pak nalámala na nepravidelné kusy. Lze ale použít i silikonové formičky s tím, že posyp čokoládou zalijete.

Recept je jak jinak než podle Lucie z paleosnadno.cz.