Makový koláč s jablky a švestkami a bez mouky

Že miluju mák, není nic novýho. Když jsem tedy narazila na jednoduchý koláč z kuchařky Jíme zdravě, hned jsem se do něj musela pustit. Ještě jsem si ho trochu vylepšila – hlavně švestkami, jejichž sezóna je právě tu. Mák a švestky (a vevnitř je ještě tvaroh!) tvoří kombinaci, která nikdy nezklame. A opravdu, koláč je krásně vláčný, moc dobrý a není v něm ani trochu mouky.

Co jsem potřebovala:

  • 4 vejce
  • 180 g mletého máku
  • 20 g kokosové mouky (pokud nemáte, dáte 200 g máku)
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 300 g oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek (lehce z nich vymačkejte šťávu)
  • 1 (bio)  vanilkový cukr + 1 lžíce medu
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • špetka soli
  • 4 velké švestky zbavené pecky a nakrájené na osminky

Jak jsem postupovala:

Vejce jsem rozdělila na bílky a žloutky. Žloutky jsem vyšlehala s vanilkovým cukrem a medem. Z bílků jsem ušlehala tuhý sníh. Horkovzdušnou troubu jsem předehřála na 170 °C. Do žloutků s cukrem jsem přimíchala mletý mák a kokosovou mouku, tvaroh, nastrouhaná jablka, kypřicí prášek a špetku soli. Sníh z bílků jsem opatrně přimíchala do těsta.

Formu jsem vyložila pečícím papírem a přelila do ní těsto. To jsem pokladla osminkami švestek. Dala jsem péct na cca 60 minut. Zkontrolovala jsem špejlí, a pak jsem ještě dopekla cca 10 minut při 150 °C – záleží na troubě.

Podávat lze třeba s kopečkem zakysané smetany a skořicí. Koláč je krásně vláčný, raději jsem ho uchovávala v lednici.

TIP: Příště zkusím přidat i nasekané vlašáky.

Zkuste taky: