Makový koláč (bez mouky) pro chladné zimní dny

Často si ukládám různé recepty s tím, že se k ním později vracím (na některé tedy samozřejmě už nikdy nedojde). Tentokrát jsem potřebovala odpravit konzervu hrušek a mák, ten navíc miluju, takže bylo nasnadě, s čím budu o víkendu kouzlit. Nutno také říct, že od té doby, co mám blog, jsem v kuchyni mnohem kreativnější a výkonnější!:)

Makový koláč (bez mouky)

Přítel je někdy skeptický, při pomyšlení na špaldovou nebo pohankovou mouku mu vstávají vlasy hrůzou na hlavě a děsí se, že to bude muset jíst. Takže je následně velmi důležitým kritériem, zda mu můj alternativní výtvor chutná.

Tentokrát jsem zabodovala hned dvakrát: nejenže v tomhle receptu není mouka (čemuž se divil), ale dokonce sám podotkl, že to je dobrý, aniž by zmínil nutnost založení blogu o jitrnicích.

Tentokrát mě inspiroval web www.fit-gourmet.cz, kde zase čerpali z časopisu Apetit, v jejichž receptu ovšem figurovala jablka. – I vy tedy můžete případně příště obměňovat.

Dost řečí, jdeme na to!

Co budeme potřebovat

(uvádím původní zadání, já použila 4 vejce a tomu přizpůsobila i ostatní suroviny; následně jsem použila malou kulatou formu o průměru 19 cm a koláč mi přijde vysoký tak akorát)

  • CSA_2630 (1)5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
  • 70 + 30 gramů třtinového cukru
  • čajovou lžičku mleté skořice
  • 200 gramů mletého máku
  • 50 + 10 gramů změklého másla
  • špetku soli
  • 35 gramů vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 500 gramů hrušek, bez jádřinců a naplátkovaných na osminky – já použila hrušky z konzervy
  • 2 lžičky jemné meruňkové marmelády (já použila mamčinu domácí broskvovo-jablečnou)

Mák je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku, má ho vůbec nejvíc ze všech plodin a dokonce dvanáctkrát více než mléko. Kromě toho obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E. Je skvělou zásadotvornou potravinou.

Jak na to

Zásadně doporučuju troubu rozehřát až tak v půlce práce, jakmile to udělám se začátkem příprav, pak mi tak 10 minut běží zbytečně naprázdno. Tady budeme předehřívat na 180 stupňů, pekla jsem na vrchní spodní ohřev, ke konci jsem teplotu trochu zvýšila.

Žloutky jsem utřela dohladka se 70g cukru a skořicí, posléze jsem pomocí mixéru zapracovala 50g změklého másla. V jiné nádobě jsem ušlehala sníh z bílků, záhy jsme do něj zašlehala špetku soli a 30g třtinového cukru. Obě směsi jsem zlehka smíchala s mákem. Těsto jsem pak rozprostřela do kulaté teflonové formy (původní recept doporučuje vyložit pečícím papírem, mně se ale pak zbytečně lepil na spodek koláče a bylo to spíš na škodu).

Hmotu posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a poklademe plátky hrušek. Pečeme 30 – 40 minut, dokud povrch lehce nezezlátne.

Než je koláč dopečený, v misce promícháme marmeládu s trochou horké vody (já použila šťávu z konzervy od hrušek) a zbylými 10g másla, minutku ohříváme v mikrovlnce, než vznikne hustší tekutina. Tou hned po vytažení z trouby koláč potřeme.

CSA_2690 (1)

Koláč necháme vychladnout, my jsme ho museli ochutnat hned zatepla, je opravdu luxusní (nejen k víkendové odpolední kávě)!