
Miluju mrkvový dorty. Když jsem někde v kavárně, mám vždycky co dělat, abych nesklouzla ke svému stereotypu. I když jaký kde mají mrkváč ochutnávám moc ráda. Nedávno jsem třeba byla – poprvé – s kamarádkou v Praze v opěvovaném IF Café a to byl úplně jinej level!
Stejně si ale pak nakonec ráda upeču něco „sladkého“ doma, protože mám jasně pod kontrolou, kolik tam čeho dávám. A myslím, že tenhle mrkvový dortík, kdy jsem se inspirovala u bettusse na Instagramu a pak taky v kuchařce Fitness Brokolice, se u nás bude podávat často. Je krásně vláčný! A zdravý, protože vlastně jíte mrkev, žejo?!:)
Potřebovala jsem:
- 2 vejce
- 125 ml rozpuštěného kokosového – nebo řepkové – oleje
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce medu
- 50 – 100 ml rostlinného mléka
- 125 g mouky – já jsem dala:
- 55 g žitné celozrnné mouky
- 55 g pohankové celozrnné mouky
- 15 g kokosové mouky (když nemáte dáte víc jiné)
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- lžička skořice
- 2 lžíce chia semínek
- lžíce citronové šťávy
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- cca 50 g nasekaných mandlí
- menší hrst rozinek
Na polevu:
- 1 malý řecký jogurt
- šťáva z 1 citronu
- kokosový cukr podle chuti
- 1 lžíce želatinového ztužovače
Vejce jsem vyšlehala do pěny a pak přišlehala olej, arašídové máslo, med i trochu mléka.
V jiné míse jsem si smíchala mouky, sůl, skořici, chia semínka a prášek do pečiva. Obě části jsem spojila.
Přidala jsem mrkev, mandle a rozinky.
Když se vám bude zdát těsto moc husté, nebojte se ho naředit další kapkou mléka.
Formu jsem vystříkala olejem a vysypala kokosovou moukou. Pekla jsem cca 35 minut na horký vzduch a 180°C. Vždy kontroluji špejlí.
Po vychladnutí jsem si připravila krém: smíchala jsem veškeré ingredience, cukru cca 1 – 2 lžíce, a rozetřela na moučník.