Luxusně vláčný mrkvový koláč

Miluju mrkvový dorty. Když jsem někde v kavárně, mám vždycky co dělat, abych nesklouzla ke svému stereotypu. I když jaký kde mají mrkváč ochutnávám moc ráda. Nedávno jsem třeba byla – poprvé – s kamarádkou v Praze v opěvovaném IF Café a to byl úplně jinej level!

Stejně si ale pak nakonec ráda upeču něco „sladkého“ doma, protože mám jasně pod kontrolou, kolik tam čeho dávám. A myslím, že tenhle mrkvový dortík, kdy jsem se inspirovala u bettusse na Instagramu a pak taky v kuchařce Fitness Brokolice, se u nás bude podávat často. Je krásně vláčný! A zdravý, protože vlastně jíte mrkev, žejo?!:)

Potřebovala jsem:

  • 2 vejce
  • 125 ml rozpuštěného kokosového – nebo řepkové – oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce medu
  • 50 – 100 ml rostlinného mléka
  • 125 g mouky – já jsem dala:
    • 55 g žitné celozrnné mouky
    • 55 g pohankové celozrnné mouky
    • 15 g kokosové mouky (když nemáte dáte víc jiné)
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • lžička skořice
  • 2 lžíce chia semínek
  • lžíce citronové šťávy
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • cca 50 g nasekaných mandlí
  • menší hrst rozinek

Na polevu:

  • 1 malý řecký jogurt
  • šťáva z 1 citronu
  • kokosový cukr podle chuti
  • 1 lžíce želatinového ztužovače

Vejce jsem vyšlehala do pěny a pak přišlehala olej, arašídové máslo, med i trochu mléka.

V jiné míse jsem si smíchala mouky, sůl, skořici, chia semínka a prášek do pečiva. Obě části jsem spojila.

Přidala jsem mrkev, mandle a rozinky.

Když se vám bude zdát těsto moc husté, nebojte se ho naředit další kapkou mléka.

Formu jsem vystříkala olejem a vysypala kokosovou moukou. Pekla jsem cca 35 minut na horký vzduch a 180°C. Vždy kontroluji špejlí.

 

Po vychladnutí jsem si připravila krém: smíchala jsem veškeré ingredience, cukru cca 1 – 2 lžíce, a rozetřela na moučník.