
Přiznám se, že dobrovolně bych si kapustu asi nekoupila. Ale byla součástí bedýnky se zeleninou a ovocem, kterou si občas objednávám, tak mě to alespoň trochu donutilo ji nějak využít. Navíc podle wikipedie:) je plná cenných látek: vitamín B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), vitamin C, vitamin E, vitamin K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík.
Chceš mít doma (a do Vánoc!) inspirativní běžeckou kuchařku s příběhem Prostě jez!? ►►► www.prostebez.cz/prostejez ► Podporujeme Centrum Anabell!
Běháš a vaříš? Taguj #prostejez a tvoř s námi podobně smýšlející komunitu!
Napadlo mě z ní udělat karbanátky, ale samozřejmě v healthy verzi – bez nějaké strouhanky, housky a nesmažené. Nakonec jsem pak ještě až doma zjistila, že jsem si koupila „omylem“ mleté krůtí! Kouzlo nechtěného to posunulo zase o kousek dál. Do toho na mě nedávno na fejsbuku někde vyskočilo hráškové pyré, které jsem chtěla zkusit. Každá neotřelá příloha se počítá! A tak bylo zase jednou o obědě rozhodnuto. Mňam! Nakonec to je i docela jednoduchá rychlovka:)
Ingredience:
Karbanátky (na asi 10 kousků)
- 1 hlávka kapusty – rozebraná na očištěné listy (stačí tedy i 1/2)
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 1 bílá cibule + 1/2 červené cibule nadrobno nakrájené
- ghí
- sůl a pepř
Hráškové pyré
- sáček mraženého hrášku (450 g)
- 8 lístků máty
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mléka
- sůl a pepř
Postup
Nejdřív jsem si dala vařit listy kapusty doměkka. Poté, co se voda začne vařit, to trvá asi 5 minut. Plátky jsem pak zchladila ledovou vodou a pořádně je vyždímala a nakrájela nadrobno. Do karbošů jsem pak přidala cca 4/5 – „podle pocitu“, trocha mi zbyla.
Mezitím jsem si na pánvi na ghí orestovala kostičky cibule a nechala zchladnout. V misce jsem pořádně promíchala mleté maso, uvařenou kapustu, orestovanou cibulku, 1 vejce, sůl a pepř.
Rozehřála jsem si troubu na 180° stupňů (ohřev & horkovzduch), plech jsem potřela olivovým olejem, protože jsem si jaksi nevšimla, že mi došel pečící papír:) Ze směsi jsem tvořila placičky – bochánky – karbanátky, které přišly s malým rozestupem na plech. Vyšlo mi to na 10 kousků. Pekla jsem dozlatova cca 20 minut.
Asi 5 minut před vypnutím trouby jsem se vrhla na hráškové pyré: zmrzlý hrášek jsem dala do kastrůlku spolu s 8 lístky máty a zalila jsem 100 ml vody. Vařila jsem 5 minut. Pak jsem přidala 2 lžíce másla, trochu mléka a rozmixovala tyčovým mixérem dohladka.
Společně jsem servírovala 🙂 A snědl to i Podry! 🙂