This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Jahelník s jablky

U kamarádky Jitky na FB zdi mě zaujala fotka, jak si pochutnává na jahelníku. Nikdy jsem ho nejedla a vlastně i celé jáhly se mi dosud vyhýbaly. Přestože tahle staročeská „věcička“ opět frčí. A jelikož už mám zase chuť tvořit, hned druhý den jsem vyrazila pro jáhle (vzhledem k tomu, že hned v prvním obchodě (v menším Tesku) byly k mání hned od několika výrobců, asi nebude problém je koupit kdekoliv) a jala se tvořit!

Z výsledku jsem nadšená! A určitě budu dle sezóny obměňovat ovoce – těším se třeba na meruňky nebo švestky. Je to takové zdravé mlsání – zvláště, když cukr nahradíte třeba medem nebo datlovým/agáve sirupem (pak dejte třeba 10 lžic). Tahle jablečná varianta s rozinkami a ořechy logicky trochu chuťově připomíná žemlovku. Ale kdepak, žádné žemle! Stejně tak můžete nalézt podobnost – a na internetu se tak o něm rovněž mluví – s rýžovým nákypem. Ten sice z dob školních jídelen evokuje výsostnou kejdu, ale zkuste si někdy rýžový nákyp udělat doma (před lety jsem se odvážila) – rovněž lahůdka!

Co jsem potřebovala:

  • suroviny200 g jahel (loupané proso)
  • sůl
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 120 g třtinového cukru – (nebo ideálně sladit medem, sirupem – cca 8-12 lžic)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 300 g jablek

Postup:

Nejprve je potřeba připravit jáhly: potřebné množství jahel jsem skrz cedník spařila vroucí vodou (aby nebyly hořké) a pak jsem je 20 minut vařila ve 3/4 litru lehce osolené vody. Vznikne hustá kaše, která pak asi půl hodinky chladla. Mezitím jsem si připravovala další přísady: ořechy jsem nahrubo nasekala a (dobře omytá, neloupaná) jablíčka nakrájela na tenké plátky. Z bílků jsem ušlehala sníh, do něhož jsem posléze ještě zašlehala (asi minutu) polovinu cukru.

Roztopila jsem troubu na 160 stupňů a pekáček vystlala pečícím papírem. Do vychladlé jáhlové kaše jsem přidala žloutky, zbytek cukru, skořici, rozinky a ořechy. Do směsi jsem pak opatrně vmíchala i sníh z bílků. Do pekáčku jsem dala polovinu jahelné směsi, na to rozložila plátky jablek a přikryla zbytkem těsta. Dala jsem péct na hodinu. Luxusní podávat ještě teplé!

Jáhly

Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jahelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.

Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny – místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp, na slano rizoto.

Zdroj: wikipedie; recept inspirován mým oblíbeným Apetitem