
U kamarádky Jitky na FB zdi mě zaujala fotka, jak si pochutnává na jahelníku. Nikdy jsem ho nejedla a vlastně i celé jáhly se mi dosud vyhýbaly. Přestože tahle staročeská „věcička“ opět frčí. A jelikož už mám zase chuť tvořit, hned druhý den jsem vyrazila pro jáhle (vzhledem k tomu, že hned v prvním obchodě (v menším Tesku) byly k mání hned od několika výrobců, asi nebude problém je koupit kdekoliv) a jala se tvořit!
Z výsledku jsem nadšená! A určitě budu dle sezóny obměňovat ovoce – těším se třeba na meruňky nebo švestky. Je to takové zdravé mlsání – zvláště, když cukr nahradíte třeba medem nebo datlovým/agáve sirupem (pak dejte třeba 10 lžic). Tahle jablečná varianta s rozinkami a ořechy logicky trochu chuťově připomíná žemlovku. Ale kdepak, žádné žemle! Stejně tak můžete nalézt podobnost – a na internetu se tak o něm rovněž mluví – s rýžovým nákypem. Ten sice z dob školních jídelen evokuje výsostnou kejdu, ale zkuste si někdy rýžový nákyp udělat doma (před lety jsem se odvážila) – rovněž lahůdka!
Co jsem potřebovala:
200 g jahel (loupané proso)
- sůl
- 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 120 g třtinového cukru – (nebo ideálně sladit medem, sirupem – cca 8-12 lžic)
- ½ lžičky mleté skořice
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- 300 g jablek
Postup:
Nejprve je potřeba připravit jáhly: potřebné množství jahel jsem skrz cedník spařila vroucí vodou (aby nebyly hořké) a pak jsem je 20 minut vařila ve 3/4 litru lehce osolené vody. Vznikne hustá kaše, která pak asi půl hodinky chladla. Mezitím jsem si připravovala další přísady: ořechy jsem nahrubo nasekala a (dobře omytá, neloupaná) jablíčka nakrájela na tenké plátky. Z bílků jsem ušlehala sníh, do něhož jsem posléze ještě zašlehala (asi minutu) polovinu cukru.
Roztopila jsem troubu na 160 stupňů a pekáček vystlala pečícím papírem. Do vychladlé jáhlové kaše jsem přidala žloutky, zbytek cukru, skořici, rozinky a ořechy. Do směsi jsem pak opatrně vmíchala i sníh z bílků. Do pekáčku jsem dala polovinu jahelné směsi, na to rozložila plátky jablek a přikryla zbytkem těsta. Dala jsem péct na hodinu. Luxusní podávat ještě teplé!
Jáhly
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jahelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.
Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se používají jako příloha obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny – místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp, na slano rizoto.
Zdroj: wikipedie; recept inspirován mým oblíbeným Apetitem