Inspirováno Whole30 – pikantní kuličky s pečenou dýní

Tohle na mě nedávno vyskočilo na Facebooku, zaujalo mě to, a tak jsem čekala na vhodnou příležitost to ukuchtit. Povedlo se po nedělním dlouháči🙂 S pálivou papričkou jsem nešetřila, a tak vznikla krásně pikantní mňamka. Pečenou dýni jsem měla vůbec poprvé a zcela určitě ne naposledy.

Jak na to:

nejprve jsem si dala péct dýni podle Kitchenette – vydlabala jsem dužninu, oloupala ji a nakrájela na měsíčky; plech jsem postříkala olivovým olejem, na to dala dýni, posypala konopnou solí s medvědím česnekem od Zelené Země a dala péct do vyhřáté trouby na horkovzduch 170°C na 10 minut, pak jsem přidala omyté měsíčky brambor ve slupce, znovu posypala solí a čas od času obracečkou prohodila.

Akce pro tebe na produkty od Zelené Země: ► sleva 10% na nákup konopných produktů Zelená Země! ► při nákupu na www.new11.zelenazeme.cz zadej promokód „zabehu“

Zatímco se pekla příloha, půl kila mletého masa (hovězí nebo mix) jsem smíchala s 3 prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem, trochou oregana a uplácala z toho středně velké kuličky. Opékala jsem je na olivovém oleji. Když byly ze všech stran dozlatova opečené, vyndala jsem je na talíř a na stejném oleji osmažila cibulku, přidala nakrájenou bílou a červenou papriku, nasekanou chilli papričku (množství dle chuti) a zase chvilku restovala. Pak jsem přidala loupaná rajčata a dochutila pepřem, solí a pořádnou dávkou kurkumy – opatrně s ní ale, má dost výraznou chuť. Přilila jsem trochu horké vody, ale můžete dát i vývar a chvilku pod pokličkou podusila. Nakonec jsem do pánve vrátila i masové koule, znovu přiklopila a dusila doměkka.

Podávala jsem s pečenou dýní a bramborami.

Inspirováno skupinou Whole30 na FB

Jak funguje program Whole30 popisuju v nadcházejícím čísle magazínu RUN.