Hummus není humus

Je libo pořádnou nálož bílkovin?:) Hoďte pár věcí do mixéru a užívejte si chutí středomořské kuchyně.

Co jsem potřebovala:

  • 270 gramů uvařené cizrny (uvařila jsem celý půlkilový pytlík a zbytek dala do mrazáku)
  • 2-3 lžíce sezamové pasty tahini (když si ji pořídíte, využijete ji i jinde, je to něco podobného jako „oříškové máslo“)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Jak na to: Cizrnu jsem přes noc namočila do teplé vody (s vodou nešetřete, cizrna dost upije), druhý den jsem ji slila a lehce přes hodinu ji vařila v čerstvé nesolené vodě. Vodu jsem pak slila a cizrnu nechala okapat a vychladnout. Do mixéru jsem pak vsypala luštěninu a přidala všechno ostatní a mixovala, dokud vše nemělo krásně hladkou konzistenci – pokud je směs příliš hustá, nařeďte ji vodou. Pak lze samozřejmě dochucovat, jak je libo. Ideálně se hummus podává s pita chlebem a řeckými pochutinami jako jsou olivy, sušená rajčata, feta atp.

Cizrna

…neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 – 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %).

Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu).

Značný je i obsah vápníku a železa.

Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí.

Zdroj: doktorka.cz