„Fit“ makovník

IMG_8122Mák milujeme. A tak jsem pátrala po makovníku, kde by v první řadě bylo hlavně hodně máku. Našla jsem a recept si upravila. Moc nám chutnal. Je sladký jen málo (tak akorát:), což lze případně vykompenzovat lžičkou kvalitního džemu (já mám ráda bioládu), ovocným přelivem, ovocem, sójovým dezertem alpro, já taky buchtu ráda doplňuju jen bílým jogurtem – je to prima snídaně.

Co jsem potřebovala

  • 1 hrnek „mouky“ – smíchala jsem většinu mletých ovesných vloček, trochu pohankové mouky, celozrnnou špaldu a protein (mám z dm)
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 1 zralý banán rozmačkaný vidličkou
  • 1 vejce
  • 3-4 lžíce medu nebo oblíbeného sirupu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • pár kapek citronové šťávy
  • („alternativní“) mléko dle potřeby – já doma měla rýžovo-sójové
  • pár nasekaných sušených švestek (nemusí být)

IMG_8124Postup je velmi snadný a kopíruje klasické buchty: smíchala jsem všechny „suché“ ingredience, pak ty „mokré“ a pak vše spojila dohromady. Mléko posloužilo k vytvoření řidší konzistence. Formu jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem, pak jsem do ní vylila těsto. Pekla jsem při 200° přinejmenším 35 minut, dokud jsem nevytáhla suchou špejli.

Mák máme rádi, zkus taky: