Fenomenální guacamole

Kdo se začetl do Jez a běhej, zákonitě se musel pustit do přípravy guacamole! Ultramaratonec Scott Jurek o něm mluví jako o jednom z nejlepších lidských vynálezů, na závody si ho balil do tortill a nenapadá ho mnoho pokrmů, které by nevylepšilo. Tahle mexická pochoutka navíc spojuje „superpotravinu“ avokádo s výjimečnými vlastnostmi chilli papričky. Zkrátka a dobře, po celý čas dovolené, zatímco jsem zdolávala Jez a běhej, jsem se těšila, až si doma guacamole připravím. A opravdu to byla jedna z prvních věcích, kterou jsem bezprostředně po návratu udělala!

guacamole

Příprava je jednoduchá poté, co seženete patřičné suroviny.

0023d95196924bbbce2c6f1fd86f6b21Základem je zralé avokádo, tzv. ready to eat. Musela jsem v Tesku googlit a vyplatilo se mi to! ► skoro bych už už sáhla po tvrdém zeleném, když jsem našla, že zralé má být tmavě fialové a měkké, ale zase ne moc hnědé a kašovité. Byla jsem docela zvědavá, co doma rozkrojím! Správně má být dužnina žlutá, nahnědlou můžete vyhodit. Pomohl mi manuál: Jak poznat zralé avokádo a vůbec celý web guacamole.cz a tenhle super obrázek!

CSA_2587 (1)

Pak může být ještě trochu záludné objevit čerstvý koriandr (ten Scott Jurek cpe taky do všeho! – ale bacha, nestávám se veganem!) a chilli papričku (Jurek používá jalapeño, Jirka doma pěstuje nějaké papričky na keříčku:)

Co budeme potřebovat

  • 1 zralé avokádo
  • 1 menší rajče
  • 1 malou červenou cibuli
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • šťávu z 1/2 limety
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 chilli papričku nebo jalapeño – záleží, jak pálivé máte rádi
  • sůl (používám tuhle himalájskou, melu ji v mlýnku; kvůli pálivosti jsme přidala i konopnou s chilli od Zelené Země)

Jak na to

Nejprve jsem si připravila veškeré suroviny, protože avokádo prý rychle hnědne. Z rajčete jsem odstranila dužninu s peckami a nakrájela ho nadrobno, stejně tak cibulku a koriandr i papričku. Pak jsem rozkrojila avokádo, odstranila pecku a vydlabala veškerou žlutou dužninu, v misce jsem ho utřela vidličkou na kaši tak, aby v ní kousky avokáda zůstaly. Přidala jsem šťávu z limety, nejprve méně, dochucovat lze vždycky. Přisypala jsem vše nasekané a doplnila prolisovaným česnekem a solí – nedivte se, chce jí to docela dost.

Guacamole lze použít jako salsu k masu nebo zamotat do tortill či jím doplnit jiné jídlo.

V lednici by dobře uchované guacamole mělo vydržet až tři dny.

Avokádo jako superpotravina

Avokádo se pyšní solidní náloží živin: je plné vitamínů, minerálů, zdravých mononenasycených tuků a dokonce i bílkovin (není jich mnoho, ale mezi ovocem a zeleninou se avokádo řadí vysoko). Někdy je dokonce obsahem živin připodobňováno k vejcím či masu. Zdroj: grasa.cz

Řadí se mezi ovoce, byť není sladké. Je vhodné i jako náhražka másla či majonézy. Ale pozor: tuky obsahuje sice kvalitní a zdravé, za to je ale poměrně tučné.