Fakt boží perníkové sušenky

IMG_7911Jsou úžasné (ale také bezlepkové a veganské)! Nejsou nadopované cukrem, ani v nich není mouka. Díky perníkovému koření připomenou vůni Vánoc, ale to neznamená, že byste si je nemohli upéct kdykoliv! Jsou jednoduché a rychlé – doslova „Za Běhu“ (15 minut příprava, 8 minut pečení). A taky rychle snědené. Raději pečte dvojitou dávku (uvedené množství je na cca 12 velkých sušenek), uchovat je můžete i měsíc, ale myslím, že nevydržíte:) Razítko na sušenky z nich vykouzlí cool home made záležitost. Sušenky ze supermarketu never more!

Na webu www.pgfoodies.com, kde jsem se s dovolením už po několikáté inspirovala a kde lze také skrz e-shop „Honest Market“ nakoupit (nejen tyto) suroviny, ještě píší, že trochu připomínají čokoládová esíčka. Ano, trochu ano. Já dodávám: vážně jsou mnohem lepší a zdravější!

Co jsem potřebovala

  • 160 g mandlové mouky
  • 40 g tapiokové mouky
  • 1/4 lžičky soli (používám čerstvě mletou himalájskou)
  • 1/2 lžičky jedlé sody sody
  • 3/4 lžíce koření do perníku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce nepraženého raw kakaa
  • 40 ml kokosového oleje (nebo ghee)
  • 3–4 lžíce rýžového (nebo jiného oblíbeného) sirupu
  • 2 lžíce kokosového cukru

Suroviny seženeš na www.pgfoodies.com nebo v obchodech se zdravou výživou

IMG_7908

Jak jsem postupovala

V mikrovlnce jsem si v hrnečku rozpustila kokosový olej, troubu dala předehřát na 170 °C.

Ve velké míse jsem si smíchala všechny sypké suroviny – kromě kokosového cukru, který je potřeba až na závěr. Pak jsem přidala rozpuštěný a již trochu zchladlý olej a sirup. Vypracovala jsem těsto.

Z něj jsem pak tvořila kuličky velikosti golfového míčku, ty lehce obalila v kokosovém cukru a razítkem domáčkla sušenku. Měla by mít tak 0,5 – 1 cm. (Pokud razítko nemáte, těsto vyválejte na vále posypaném cukrem a sušenky vykrájejte vykrajovátkem – bude to trochu pracnější, ušpiníte vál, ale dá se:)

IMG_7909Pak sušenky putovaly na plech vyložený pečícím papírem a pekla jsem je cca 8 minut. Je důležité je v troubě nenechat déle, mohly by pak být příliš tvrdé.

Hned jsem musela ochutnat! Vychladlé sušenky by každopádně měly přijít do uzavíratelné krabice, kde po pár dnech ještě krásně změknou. Ale garantuju, že do té doby nevydrží! 🙂

IMG_7913IMG_7919