Dýňový krém, zdravější vafle a těstovinový salát

Houby běhání! Tak jsem tak zjistila, že největší relax je pro mě čas strávený v kuchyni. Něco tvořit – vařit nebo péct. Teda když mám náladu a trochu tušení, co že to chci tvořit. Anebo když dlouho nic netvořím, protože nemám náladu, pak si to o to víc užívám. A chrlím jeden kuchyňský výtvor za druhým. A můj muž si to užívá, muhehe.

Tak se stalo, že jsem za poslední dny vyrobila pár věcí, o které se chci podělit, protože jsou mňam!

  • dýňový krém s kari
  • (zdravější) vafle z jogurtového těsta
  • Zdravý celozrnný borůvkovo – tvarohový koláč (nakonec výsledek nic moc)
  • těstoviny carbonara a těstovinový salát s tuňákem

To, že se blíží ústecký půlmaraton nijak neřeším, nepřemýšlím nad tím, nepřizpůsobuju tomu nic. Možná jen běhání. Takže neběhám. A jídlo, jak se to vezme. Takže baštím sladký.

 

Výtvor první: dýňový krém s kari

Tohle bude dýňový krém. Fakt!:)
Tohle bude dýňový krém. Fakt!:)

Nevím proč, ale letos dýně nějak podezřele přitahují mou pozornost. Nikdy tomu tak nebylo. Začalo to dýňovými hranolky, pokračuje to dýňovou polévkou. A podle všeho to ani tou nekončí. Ukazatel chutnosti? Dušan nad „dýňovou polévkou“ – lépe řečeno krémem – ohrnoval nos. Dokud neochutnal.

Co jsem potřebovala:

  • 1 střední dýně hokaido – vydlabala jsem dužinu se semínkama, a tu vyhodila; dýni jsem oloupala škrabkou na brambory a tvrdou dužinu nakrájela na kostky
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule – najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku – najemno nasekané
  • 1 větší mrkev – nastrouhaná nahrubo
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 600 ml (zeleninového) vývaru
  • kelímek 12% smetany (žlutý kelímek)
  • sůl a mletý pepř na dochucení
  • dýňová semínka na ozdobení
  • případně na dozdobení a dochucení – čerstvá chilli paprička a dýňový olej na zakapání – já nedala

V silnostěnné pánvi jsem si rozehřála máslo a zpěnila na něm cibuli s česnekem, přihodila jsem kostky dýně a opékala cca 5 minut. Pak jsem přidala nastrouhanou mrkev, zasypala cukrem a kari kořením a lehce promíchala a orestovala. Zalila jsem vývarem, a pak nechala vařit 15 minut – dokud dýně nezměkla. Stáhla jsem z ohně, přilila smetanu a osolila a opepřila. Poté, co vše znovu prošlo varem, jsem vše rozmixovala tyčovým mixérem (to už jsem si vše přelila do kastrůlku). Na talíři jsem zdobila semínky.

 

Výtvor druhý: (zdravější) vafle z jogurtového těsta – podle Kitchenette

Když se chcete ráno (se svou drahou polovičkou) rozmazlit, udělejte vafle. Tohle je zdravější varianta. Vyjde to na 8 kousků. Co nesníte, můžete pak zamrazit. Vafle doplňte ovocem, skořicí, javorovým sirupem nebo džemem či čímkoliv, co máte rádi. Když máte den před závodem (půlmaratonem), sladký platí dvojnásob.

Co jsem potřebovala:

  • 150 g bílého jogurtu (+ jsem pak těsto naředila trochou kefíru)
  • 1 vejce
  • 30 g javorového sirupu
  •  50 g rozpuštěného – vlažného – másla
  •  1/4 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky sody na pečení
  • 1 lžička kypřícího prášku (s vinným kamenem)
  • 15 g kukuřičného škrobu (maizeny)
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g hladké pšeničné mouky (nebo mix hladké pšeničné a banánové mouky)
  • 1 lžíce chia semínek

V jedné misce jsem smíchala jogurt, vejce a javorový sirup. Přidala jsem sůl, skořici a chia semínka. Ve druhé misce jsem smíchala obě mouky, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sodu. Pak jsem metličkou smíchala obě směsi a nakonec vmíchala rozpuštěné máslo. Podle potřeby jsem naředila kefírem, celozrnné mouky hodně pijou. Pak jsem dovedla k dokonalosti ve vaflovači, na talíři ozdobila kolečky banánu, skořicí, javorovým sirupem a zblajzla! 🙂

 

Výtvor třetí: Zdravý celozrnný borůvkovo – tvarohový koláč

Tvaroh s borůvkama byl dobrej :)
Tvaroh s borůvkama byl dobrej 🙂

Před závodem? Sacharidy, sacharidy, sacharidy. V mrazáku borůvky, šup s nimi do koláče! Nakonec ale z výsledku nadšení nejsme. Těsto (ve kterém je kombinace různých druhů mouky a ovesných vloček) je tužší a tak nějak vůbec ne dobré koláčové… Asi vyjíme jen ten tvaroh… 🙂 Recept zde.

Těstovinový salát s tuňákem byl lepší:)
Těstovinový salát s tuňákem byl lepší:)

Nakonec jsem ještě v pátek před závodem udělala k obědu těstoviny a la carbonara (slanina, vývar, žloutky, parmazán) a k večeři výborný těstovinový salát s tuňákem – ten jsem vážně dlouho neměla. Do těstovin jsem naházela kostičky vejce natvrdo, konzervu tuňáka v oleji, kostičky sýra, salátovky a žluté papriky, zapomněla jsem na rajčátka:/ Dochutit italskými bylinkami, solí a pepřem.