Domácí čokoládová granola

Poslední dobou jsem si dost navykla vystačit si jen se základními surovinami a připravovat si vše doma. A baví mě to. Vím, co jím a chutná to tak nějak líp. Když mám chuť na sušenku nebo koláč, upeču si je, když chci ovocný džus, udělám si ho, kaše z pytlíku už neexistuje. Na domácí müsli jsem měla zálusk už dlouho, ale vrhla jsem se na něj až poté, co jsem ho viděla u blogerky Denisy na Instagramu.

Pozor, abyste to nespálili na uhel!:(

Jeho příprava je dost jednoduchá, a můžete experimentovat s tím, co máte rádi. Jen si hlídejte troubu, můj první pokus skončil na uhel v koši! 🙁 Velká škoda! Byla jsem na sebe naštvaná, že čučím do počítače a nehlídám si ten poklad, a tak jsem si hned namíchala novou várku.

Domácí granola je skvělá na snídani do jogurtu nebo mléka, ideálně ještě doplněná ovocem. Je sladká jen tak, jak vy chcete a rozhodně je to lepší varianta než sice chutné (=přeslazené) křupavé – zapečené müsli z obchodu. Já takovou granolu baštím i před brzkým ranním tréninkem jen tak samotnou na lžíci:), anebo ji naopak chroupám večer, když mám ještě na něco chuť (a to se mi stává docela často)…

Ingredience

  • IMG_8686
    Ingredience podle chuti

    2 a 1/2 hrnku ovesných vloček (klasických nebo bezlepkových)

  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek oblíbených oříšků (dala jsem kešu a plátky mandliček, ale mohou být i lískové, vlašské, …)
  • 4 lžíce chia semínek (klidně i konopné,…)
  • 2 lžíce nepraženého raw kakaa
  • 1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje
  • cca 6 lžic medu (nebo javorového či rýžového sirupu) – chcete-li sladší, dejte víc
  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (třeba 85 %)
  • cca 100 g oblíbeného sušeného ovoce – dobrý je sušený banán
  • cca 3 lžíce dýňových semínek
  • 5 lžic špaldových pukanců
  • 5 lžic kokosových plátků

Jak jsem postupovala

Troubu jsem si předehřála na 160° C. Ve velké míse jsme si smíchala ovesné vločky, kokos, oříšky (ty jsem lehce nasekala v mixéru), chia a kakao. V malém hrnci jsem si rozpustila kokosový olej a med, pak jsem přilila do suché části a vše pořádně promíchala.

Směs jsem rozprostřela na plech vystlaný pečícím papírem a dala na 10 minut do trouby. Průběžně jsem hlídala a promíchávala. A ještě nechala asi dalších cca 10 minut. Pozor, hlídejte! První várku se mi podařilo spálit.

Granolu jsem nechala vychladnout, pak jsem přimíchala nasekanou čokoládu, kousky sušeného banánu, dýňová semínka, špaldové pukance a kokosové plátky. Nakonec jsem ji přendala do uzavíratelné nádoby a pak pomalu uchrumkávala:)

Inspirováno skvělým blogem cakesnsteaks.com