
Potřebovala jsem k vaření arašídové máslo a zásoby od mého oblíbeného Nutspread snědeny. A tak než riskovat cokoliv neznámého, nezbylo mi nic jiného, než si vyrobit vlastní. Není to nic těžkého, jen je třeba trpělivosti, abyste nezavařili mixér:) Máslíčko pak uchováváte ve vyvařené sklenici nejdéle měsíc, ale vsadím se, že tak dlouho nevydrží! Hodí se k obohacení snídaně, na mlsání, ale i k dalšímu využití v kuchyni: do omáček a na pečení či do koktejlů. Podobným způsobem si doma můžete vytvořit másla s různých oblíbených oříšků (já vím, arašídy jsou luštěnina:) Každopádně oříšků ve stravě báti se netřeba, ba naopak!
Co jsem potřebovala:
- 400g bio nepražených nesolených arašídů
- 1 lžíce javorového sirupu (či medu) – pokud chcete sladší variantu, množství zvyšte; nebo nemusíte sladit vůbec
- 2 špetky himalájské soli či podle chuti – opět: není nezbytná
Nejprve je třeba arašídy na sucho na pánvi opražit – jsou pak lépe stravitelné. Použijte střední plamen a arašídy sem tam promíchejte, abyste je nespálili. Pak je nechte vychladnout. Na řadu přichází mixér s funkcí sekáčku. Pokud chcete variantu s křupavými kousky (crunchy) 1-2 lžíce dejte po nasekání nahrubo stranou. A mixujte dokud nezískáte požadovanou krémovou konzistenci. Znamená to ale mixovat po chvilkách (1-2 minuty; záleží i na výkonu a schopnostech mixéru) a vždy nechat chvíli chladnout. Občas budete muset sklepat kousky arašídů ze stěn nádoby. Nejprve se vytvoří hrudky, později, jak se budou arašídy zahřívat a bude se z nich uvolňovat olej, se už blížíte do finále. Na závěr dochutíte sirupem a solí (není nutné) a vmícháte arašídové kousky. Skladujte v lednici ve vyvařené sklenici.
Jak šel čas…:)
Pak jsme zkusili ještě malý experiment a la „nutella“ – trochu arašídového másla, holanské kakao a med. No, šlo to… 🙂
Oříšková másla
Oříšky obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Krémy z oříšků mají navíc lahodnou, plnou chuť a jsou velmi lehce stravitelné.
Arašídy jsou pozoruhodnou potravinou plnou bílkovin, zdravých tuků a minerálů (hlavně hořčík). O všech dalších výhodách čtěte na nutspread.cz.