Cibulovo-sýrový quiche

foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

Vařit podle Apetitu je dle mé zkušenosti sázka na jistotu. A protože se nám doma nějak nahromadila cibule, v lednici smetana, k tomu jsme z Holandska přitáhli sýry, vzpomněla jsem si na slaný koláč: cibulovo-sýrový quiche. Chutná znamenitě, to mu pak možná i odpustíte, že jste jeho přípravou strávili tolik času…

Jirka mi chtěl v dnešním nic moc dni udělat alespoň trochu radost, a tak mi můj výtvor navíc fenomenálně vyfotil… ► www.mediafoto.cz

Ingredience

  • 280 gramů hladké mouky + na poprášení – použila jsem 250 gramů hladké mouky + 30 gramů hladké konopné mouky Zelená Země (má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin edestinu a albuminu, všech esenciálních aminokyselin a vlákniny)
  • 165 gramů studeného másla, nakrájeného na kousky
  • 500 gramů cibule – můžete nakombinovat jako já bílou s červenou
  • 2 velká vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 gramů tvrdého sýra, nahrubo nastrouhaného (použila jsem kus amsterdamské goudy a Vavřineckého sýra; původní recept uvádí čedar – ne, není to Babicovina!:D)
  • sůl a pepř

Postup

Mouku (nelekněte se, že konopná syrové(!) těsto zbarví lehce do zelena; po upečení se vše ztratí), 140 gramů másla (pozor, ne všechno!) a 1/4 lžičky soli – já jsem použila konopnou s chilli od Zelené Země – jsem zpracovala na drobenku, pak jsem přidala 8 lžic studené vody a uhnětla těsto. Vytvarovala jsem kouli a dala na 30 minut do lednice. Na pomoučněném vále jsem vyválela z těsta kruh o něco větší než koláčová forma (ideálně 25 cm) a opatrně přenesla do formy. Těsto by mělo vyplnit celou formu včetně okrajů. Následně dáme opět na 20 minut do chladničky.

Mezitím jsem si v rendlíku na zbylém másle pomalu orestovala tenká půlkolečka cibule, než zkaramelizuje, zabere to asi 20 minut. Troubu jsem si předehřála na 200 stupňů, dno těsta lehce propíchala vidličkou, vyložila pečícím papírem a zatěžkala fazolemi. Pekla jsem 20 minut, pak papír s fazolemi sundala a dopekla dalších 10 minut, než těsto zhnědlo.

V míse jsem prošlehala vejce se smetanou a přimíchala cibuli, polovinu nastrouhaného sýra a osolila a opepřila. Směs jsem nalila na těsto, posypala zbytkem sýra a v elektrické troubě pekla alespoň 35 minut. Na závěr se vyplatí otestovat ztuhlost náplně – třeba špejlí nebo nožem – když je do středu koláče zapíchnete, musí vyjet čistý.

Skvěle chutná ještě teplý!

foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz
foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz
foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz
foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz