[instagram-feed]

Chvilka v kuchyni vol. 2 a pohanková láska

Poslední dobrou strašně ulítávám na pohance. Odstartovala to jedna kaše v Delmartu v Praze na Andělu… Od té doby je to moje častá snídaně. A nejen to.

Lidi se prý dělí na dvě skupiny – ty, kterým pohanka nechutná a ty, kteří ji milují. Takže já jsem zase v té druhé sortě. Pravda, má výraznou, dalo by se říct oříškovou, chuť, ale možná právě o tom to je.

Každopádně je zdravá a bezlepková.

Na pečení používám pohankovou mouku, kaši si dělám z pohankové krupice nebo loupané pohanky – má větší kousky, a mám už i lámanku. Zkrátka taková pohanková mánie:)

Proč jíst pohanku?

IMG_9332
Pohanková kaše s lyofilizovaným ovocem

Kaše je děsně jednoduchá a rychlá. Pohanková krupice nebo loupaná pohanka (proplachuje se) + voda nebo mléko nebo mix nebo kokosové mléko, to vše povařit, krupici kratší čas, loupanou o chvilku déle. Přidávám med nebo javorový sirup. Kokosové máslo. Různá semínka. Oříšky nebo oříškové máslo. Mražené borůvky nebo lyofilizované lesní plody s banánem od Mixitu nebo čerstvé kiwi, banán. Variant je celá řada.

A v té euforii jsem pohanku lámanku implementovala i do domácí sekaný. Vážně boží! Podry byl nadšený, tolik chvalozpěvů jsem už dlouho neslyšela! :))

Připravovala jsem ji naráz s chilli con tofu, zase nám tak vznikla zásoba proviantu.

Orestovala jsem si na arašídovém oleji 1 červenou a 1 bílou cibuli. Asi 1/3 jsem posléze odebrala do misky.

IMG_9336
Chilli con tofu

Jo a proč chilli con tofu? To jsem si tak před časem koupila chilli tofu a samozřejmě v lednici čekalo na konec své trvanlivosti. Když nakonec nebylo zbytí, napadlo mě právě tohle a rozhodně jsem nešlápla vedle. Krásně pikantní, to já mám ráda!

Tedy: do pánve k cibuli jsem pak přihodila asi 3/4 na kostičky nakrájené červené papriky, chvilku restovala a pak přidala i kostičky chilli tofu, opět chvilku opékala. Pak jsem přilila konzervu sekaných rajčat, přisypala směs koření na chilli con carne a pro jistotu ještě chilli konopnou sůl od Zelené Země (no a pak jsem se divila, jak to všecko krásně pálilo:) a nechala probublat. Na závěr tam přišla konzerva propláchnutých červených fazolí a opět nechat pár minut probublat (pod pokličkou). Jupí, hotovo!

Mezitím jsem si taky uvařila – chvilku povařila – pohanku lámanku, jejíž část jsem nakonec využila jako přílohu právě k tomu chilli con tofu. To nevymyslíš!:)

Chvilka v kuchyni a 3 dobroty: koláč a salát z řepy a avíčková pomazánka

Ale vraťme se k té cibuli v misce – tady už vzniká sekaná. Lépe řečeno vylepšená „Kodatova (paleo – tam tedy nesedí ta pohanka) sekaná„. K cibuli jsem přidala asi 300 g mletého hovězího, 1 nastrouhanou mrkev, 4 stroužky prolisovaného česneku, fakt hodně majoránky, sůl, pepř a 2 vejce a uvařenou pohanku – od oka:) Z toho jsem uplácala šišku, kterou jsem pekla 40 minut v troubě na 180°C.

IMG_9346
Recept na banánovo – ovesné sušenky najdete ve veganské kuchařce od Fitness Brokolice

A když už byla rozpálená ta trouba, nemohla jsem vynechat něco sladkého. Tentokrát přišla volba na banánovo – ovesné sušenky, jak jinak než, od veganské Fitness Brokolice. Základ tvoří pár surovin, je to jednoduché, zdobíme podle chuti – já měla kvalitní čokošku, nasekané lískáče, brusinky, ale i sušený zázvor:)

Pak tam ještě přišel náš oblíbený semínkový chleba.

Co jsem ještě v poslední době tvořila?

Nemůžu vás ochudit ani o výbornou čokoládo-avokádovou pěnu z dílny PG Foodies (stejně jako boží perníkové sušenky). Něco pro milovníky pudinku, čokoládové pěny, krémových dezertů. Testováno na Podrym. Recept a další skvělou inspiraci najdeš zde.

IMG_9688Před Pečeckou 10 jsem se konečně vrhla na moje milované lasagne. Obecně se v poslední době snažím těstovinám vyhýbat, ale před závodem se hodí. Navíc Podry ty moje ještě neochutnal, což je chyba přímo fatální. Dřív jsem na ně balila kluky a tvrdím, že lepší neznám:)

Jestli chceš recept, napiš mi 😉

A ještě jeden bonus: skvělá a jednoduchá no sugar, no problem“ / paleo pizza – třeba jako super rychlá večeře ve stylu „co dům dal“. Základem je mít mleté maso.