
Když už se vrhnu (a dělám tam bordel) do kuchyně, nikdy to neskončí u jedný věci. Tentokrát jsem tvořila s červenou řepou a taky zase mým oblíbeným avokádem.

– „Budu dělat koláč z červený řepy,“ říkám doma.
– „Cože?! Fuj! Mě z toho vynech,“ dostalo se mi nadšené odpovědi.
Jenže jak neděle ubíhala, asi na to nějak zapomněl…. (cheche – škodolibý smích).
– „Upekla jsem koláč! Dáš si?,“ hlásím.
– „A co v něm je?“
– „Nooo, … vajíčka, špaldová mouka, kokosový cukr, kakao, čokoláda, …. „
A jak si pochutnával, červenou řepu nepoznaje! 🙂 Slavím vítězství a Podry až si to přečte, tak mě zabije:) Sorry jako, červená řepa je pro běžce moooc důležitá! :))
Koláč z červené řepy
Zní to možná děsivě, ale ta řepa tam vůbec není cítit! Viz výše:) Naopak je krásně nadýchaný a vláčný.
Co jsem potřebovala:
- 220 g uvařené červené řepy
- 70 g celozrnné mouky – dala jsem 15 g pohankové, 15 g vanilkového proteinu z DM a 40 g celozrnné špaldové
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 40 – 50 g kokosového cukru
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 espresso (1/4 šálku kávy)
- hrst sekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce nasekané kvalitní hořké čokolády
Postup:

Nejdřív jsem si uvařila kafe a nechala ho chladnout. Uvařenou (a taky vychladlou) červenou řepu jsem rozmixovala. 2 žloutky jsem vyšlehala s cukrem, z bílků jsem udělala tuhý sníh. Ke žloutkům jsem přimíchala kakao, řepu, mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, zalila jsem kávou. Nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z bílků a vlašáky.
Formu jsem vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem (jako vždy:), nalila jsem těsto a vršek posypala ještě čokoškou.
Pekla jsem 30 minut na 170°C, dalších 10 minut na 150° a pak ještě nechala v troubě dojít – průběžně jsem sledovala a hlídala a testovala špejlí:)
„Avíčková“ pomazánka
Mám ráda jednoduché věci. Tady stačí naházet všecko do mixéru – sekáčku a vznikne skvělá pomazánka – třeba jako rychlá večeře.

Co jsem potřebovala:
- 1 avokádo
- 3 vejce natvrdo
- 1 menší červená cibulka
- 2 lžíce tvarohu
- 1 lžička kvalitní hořčice (může být i dijonská)
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Postup:
Nejdřív jsem si v mixéru posekala červenou cibulku. Pak jsem přidala celá (oloupaná:) vejce natvrdo a dužinu z avokáda. Mixovala jsem. Pak jsem přidala trochu citronové šťávy, tvaroh, hořčici, sůl a pepř a mixovala jsem do konzistence pomazánky / pěny. Kousky cibulky i tak zůstanou. Lze si samozřejmě poradit i bez mixéru, cibulku pokrájet, vejce a avokádo rozmačkat / nastrouhat. Nakonec jsem ještě dochutila dle potřeby citronem, solí a pepřem. Výborné na čerstvém žitném chlebíku!

Vitaminový salát z červené řepy
Ne, určitě jsem to nevymyslela sama, mám to odsud. Vyskočilo to na mě na FB, měla jsem řepu, … A je to taky rychlovka.
Co jsem potřebovala:
- 2 bulvy uvařené řepy
- 2 menší mrkve nebo 1 velká
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- lžička kmínu
- sůl
Zálivka
- 3 lžíce extra virgin olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek česneku

Postup:
Z uvedených ingrediencí jsem si umíchala zálivku a nechala chvilku odpočívat. Všechnu zeleninu jsem si postupně nasekala v mixéru na kousky velikosti jako kdyby se nahrubo strouhaly. Smíchala jsem je ve větší misce, přidala kmín a sůl a nakonec vmíchala i zálivku. Dala jsem do lednice odpočívat. Hodí se to k masu, pečivu, jen tak, ale i klidně k chlebu s avokádovou pomazánkou viz výše:)
Malý bonus
Co jsem ještě tvořila…