Brokolicové karbanátky

Brokolice prý patří mezi zeleninu, která ne každému chutná (1/2 naší domácnosti skutečně nemůže o brokolici ani slyšet). A tak jde schovat třeba do karbanátku. Já tomu teda moc nerozumím, mně chutnala odjakživa. Ale tenhle recept mě nadchnul, a tak jsem je zkusila: netradiční, ale moc dobré karbanátky!

Co je potřeba

  • 300 gramů syrové brokolice
  • 100 gramů slaniny
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1/2 tvarohu v kostce
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce mléka
  • trocha olivového oleje
  • sůl a pepř

Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Brokolici jsem zbavila košťálu a nakrájela najemno. Přidala jsem slaninu nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek, 2 žloutky, tvaroh, mléko, sůl a pepř, a vše dobře promíchala. Nakonec jsem vmíchala sníh ze dvou bílků. Na plech vyložený pečícím papírem jsem udělala lžící a dotvarovala rukou placičky – karbanátky (asi 9 kousků). Pekla jsem 15 minut, pak jsem potřela olivovým olejem, počkala dalších 10 minut, nakonec je obrátila a dopekla ještě 10 – chce to je sledovat. Hodí se k nim vařené brambory nebo bramborová kaše.

 brokolicové karbanátky

Inspirováno časopisem Albert. Posléze jsem našla ještě jeden zajímavý obdobný recept.. tak třeba příště..

Brokolice

Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. ALE: Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé, kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu. Zdroj: Léčivé účinky ovoce a zeleniny