Bleskové kari

Cesta z pražského letiště na Černý most je dlouhá, a tak jsem přemítala v trafice, jakým počtením se zabavím. Nakonec jsem sáhla po únorovém Apetitu, kde mě mimo jiné zaujala tahle bleskovka. Orientální kuchyni mám moc ráda, a tak jsem se na masozeleninové kari vrhla hned následující den. Překvapilo a potěšilo mě, že jídlo bylo opravdu za chvíli hotové. Díky kari pastě příjemně pálilo a zabodovala jsem s ním i u svého partnera, přestože v něm byla jeho neoblíbená brokolice. Vedle toho nemá rád, když je rýže suchá, tady se krásně ponořila do jemné pikantní omáčky. Pro mě bylo plusem, že pokrm krásně vydá na 4-5 porcí a dá se v pohodě ohřát druhý den.

Co jsem potřebovala

  • 2 lžíce rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
  • 2-3 lžičky červené kari pasty (mají třeba v Tescu v úseku orientální kuchyně nebo seženete v asijských potravinách)
  • 2 středně velké mrkve
  • červená paprika
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 kuřecí prsa (asi 400 gramů)
  • 1 velká konzerva kokosového mléka (400 gramů; opět jsem koupila v Tescu)
  • asi 2 hrsti brokolice krátce povařené v páře (původní recept udává 300 gramů mražené brokolice)
  • 2 hrsti mražených fazolek
  • sůl, pepř (ideálně čerstvě mleté)
  • drůbeží vývar nebo horká voda na rozředění
  • hrst koriandru (tentokrát jsem nesehnala, tak jsme se museli obejít bez něj)
  • limeta (nepoužila jsem)

Kokosové mléko je navzdory vyšší energetické hodnotě velmi zdravé! -> čti více

Bleskové kariZeleninu jsem očistila. Mrkev a papriku jsem nakrájela na tenké nudličky, česnek nadrobno a nakonec kuřecí prsa na nudličky. Ve woku jsem rozpálila olej a chvilku na něm restovala červenou kari pastu. Přidala jsem česnek a promíchala. Zalila jsem kokosovým mlékem, plechovku jsem ještě do pánve vypláchla trochou horké vody a přivedla k varu. Přidala jsem nudličky mrkve, brokolici a fazolky a asi 5 minut povařila. Pak přišlo na řadu kuře a paprika, přiklopila jsem poklicí a vařila ještě 10 minut. Nakonec jsem omáčku dochutila solí a pepřem, kari pastu nebylo potřeba přidávat, zato jsem přilila trochu vody (může být vývar). Na úplný závěr by byl býval přišel koriandr, podává se s rýží a dle chuti i s měsíčky limetky.