
Nedávno jsem kvůli práci objevila web Our Lovely Cooking Jany Havrdové, kde se peče bez mouky a cukru. Hurá! A hned mi padla do oka banánová bábovka. Bábovky jsem vždycky pekla moc ráda, ale samozřejmě z mouky a cukru. Že to jde i bez nich? Tahle krasavice je toho nejjasnějším důkazem. Navíc je rychle připravená. Vláčná. A skutečně v ní cítíte všechny skvělé a chutné ingredience. Protože je nepřebije sladká chuť cukru.
Upekla jsem si pozdě večer a nemohli jsme se dočkat rána…
Co jsem potřebovala:
- 2 banány
1 jablko
- 4 vejce
- 1 hrnek (250 ml) mandlové mouky (anebo najemno namletých / rozmixovaných mandlí)
- 1/2 hrnku nahrubo mletých ořechů – smíchala jsem podobně jako autorky lískáče, kešu a vlašáky
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu (+ na vysypání formy)
- 3 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání formy)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- špetka skořice (vanilková esence, citronová kůra)
- hrst rozinek
Jak na to:
Celá vejce jsem vyšlehala do pěny. Ořechy jsem nasekala v mixéru a přendala do jiné misky. V mixéru (netřeba ho mít) jsem pak rozmixovala banány a jablko – i se slupkou, zbavené jádřince. – Holky mají na webu skvělý postřeh – jako když se dělá dětská přesnídávka… 🙂
Ovocnou kaši jsem zlehka přimíchala k vejcím, stejně tak mandlovou mouku a kokos. Pak kokosový olej a špetku soli, skořice, vanilkový extrakt. Na závěr tam přišel prášek do pečiva a rozinky.
Těsto jsem vylila do formy – i když mám silikonovou, vymazala jsem ji kokosovým olejem a vysypala kokosem.
Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 180° cca 45 minut – test špejlí napoví.
Pak jsem nechala chvilku zchladnout a vyklopila jsem.
Mňam!:)