(Až překvapivě) Skvělé veganské mrkvové muffiny

IMG_8811S prvním řádným letošním závodem jsem se zase vrátila do módu „peču na závody“. Ostatně jako do haly už loni, kdy jsem ohromila makovou bábovkou se švestkami. Letos jsem pekla o poznání zdravěji a vůbec ne chuťově hůř. Veganské mrkvové muffiny měly zkrátka úspěch. Ještěže tak, protože jinak bych je snědla na posezení!

Inspirovala jsem se na blogu The TrailAdventures. Tady se o nich píše, že jsou nejlepší na světě. Když se ale mrknete na složení, možná byste nevěřili: v dezertu mrkev, pohanková mouka a chia gel? O to víc překvapí, protože jsou vážně LUXUSNÍ! A určitě jsem je nepekla naposledy.

Už jste někdy měli nejlepší muffiny na světě? Že ne???? Tak vyzkoušejte náš recept na mrkvové muffiny, které jsou úžasně vláčné, super zdravé a navíc super dobré 😉 – TheTrailAdventures.com

Co jsem potřebovala:

Z uvedeného množství jsem měla cca 18 muffinů.

  • 3 lžíce chia semínek + 130 ml vody – poslouží místo vajec; můžete tedy samozřejmě použít i vejce – pak budou dle originálu 3
  • 1 banán
  • 120 ml rozehřátého kokosového oleje
  • 3 lžíce rýžového sirupu (nebo jiného sirupu, nebo medu – množství závisí na vaší chuti)
  • IMG_8812190 g špaldové mouky – půl klasické hladké, a půl celozrnné
  • 1 lžíce konopné mouky (Zelená Země)
  • 1 lžíce vanilkového proteinu z DM drogerie
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru (nebo koření do perníku)
  • špetka soli
  • 3 větší mrkve – najemno nastrouhané
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Smíchala jsem si semínka s vodou a nechala cca 15 minut odstát – vznikl hustý gel. Pomocí tyčového mixéru jsem prošlehala kokosový olej, sirup a chia gel, přihodila jsem ještě banán a mixovala dohladka.

Ve druhé míse jsem si smíchala mouky, protein, kypřící prášek, sodu, skořici, zázvor a sůl a postupně přimíchala k tekuté směsi.

IMG_8789K tomu všemu přišla nastrouhaná mrkev a nakonec ještě rozinky a vlašské ořechy.

Formu na muffiny jsem vyložila papírovými košíčky a plnila těstem až po okraj.

Pekla jsem v troubě na 200 °C cca 30 minut – upečenost zkontrolujte špejlí – musí vyjet čistá. – I když si možná nebudete jisti jednoznačně, protože muffínky jsou vážně hodně vláčné:)

IMG_8814

IMG_8815