6 věcí, co mě baví v říjnu

Nově píšu o tom, co mě zaujalo, co jsem vyzkoušela, co doporučuju, co by vám nemělo utéct…

 

Coach Dan v novém

Můj kamarád a trenér v jedné osobě (možná v obráceném pořadí) Dan Skalický si otevřel v Liberci vlastní fitko – jmenuje se Elite Athletics a jasně, že tam můžete i v případě, že elitní atleti nejste 🙂 Dan je sice odborníkem na CrossFit, ale naštěstí pochopil, že pro nás normální smrtelníky to chce i něco jako kruháč – čili v jeho podání HIIT. A tam se mi líbí. A vůbec se mi u Dana líbí, protože extrémně dbá na provedení cviků a hlavně individualitu jedince. Čili když u nějakýho cviku brečím, že mě bolí třeba bedra, nebo Dan vidí, že se u toho cviku celá bortím, dá mi prostě cvik jinej. A to je muck:)

 

Ajala – víc než jen čokoláda

Brněnskou firmu Ajala znám dlouho. Dokonce jsem měla před dvěma lety tu čest nahlédnout do jejich výroby (určitě se tam od té doby mnohé změnilo:). Čokoládová manufaktura vyrábí od roku 2014 výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že ji dělají přímo z kakaových bobů dohledatelného původu – nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven. Aktuálně má Ajala v nabídce 18 druhů čokolád, naprostou většinu v BIO kvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr. Vše se dělá ručně na jednom místě – od pražení bobů až po balení. A je to hodně návyková pochoutka!

Co je na tom teď ale skoro nejlepší? Ajala se rozhodla podpořit projekt Běhám pro Anabell. A není asi nic lepšího, než tohle spojení s čokoládou! Takže v brzké době bude jednou z odměn v projektu Medailový balíček, kde budete moct ochutnat Květy a pomeranče, Rustikální čokoládu a Kokosový krém. Více o těchto čokolád si můžete přečíst tady.

 

Kde je pravda ve výživě?

„Jídlo se stalo modlou. Vraťme ho tam, kam patří.“ To je jedním z hesel 5. ročníku konference Dialogem ke zdraví, kterou pořádá organizace STop OBezitě 4. listopadu v prostorách pražského IKEMu. Dnešní doba nabízí nespočet protichůdných doporučení, jak se co nejlépe a nejzdravěji stravovat. Proč jich je tolik a kde je pravda? Po tom se budou pídit odborníci a osobnosti tuzemské výživy. Mluvit se bude o kontroverzích tématech, jako jsou diety, alternativní výživové směry v dětské výživě, čínská medicína v terapii obézních, (ne)čokoláda nebo biopotraviny. Více na www.stob.cz.

A já tam samozřejmě nebudu chybět, abych načerpala (nebo si utřídila) poznatky.

 

Sebevzdělávání: Seminář „Pohybový aparát běžce“

V listopadu se taky chystám do pražského Centra Vital, abych si doplnila a rozšířila své znalosti a dokázala vám lépe poradit. V rámci semináře Pohybový aparát běžce budeme řešit typické problémy pohybového aparátu běžců v souvislostí s technikou běhu, a hledat vhodná řešení. Těším se!

 

Podzimní mlsání

Byla jsem teď líná dělat si jakoukoliv svojí domácí granolu, a tak jsem sáhla po Mixitu. A protože v tomhle období je potřeba trochu rozehnat podzimní chmury, padl mi do oka „Mix do lavic„, kde jsou kromě různých lupínků, pukanců a lyofilizovaného ovoce taky kakaové polštářky a kuličky a malé lentilky. Ráno je doplňuji mlékem nebo bílým jogurtem.

Z výživovýho hlediska není 26 g cukru ve 100 gramech výrobku žádnou hitparádou, ale u sportujících to jednou za čas neva. Navíc kombinace s mlékem nebo jogurtem (bílkovinou) sráží celkový glykemický index pokrmu. A 8,7 g vlákniny (ve 100 g) je taky fajn.

 

Poběžíš příští rok Lesy?

Náš nejoblíbenější běžecký seriál Běhej lesy vyhlásil termíny pro příští rok. Osm závodů, osm unikátních destinací, osm běžeckých zážitků v přírodních rezervacích, běžně nedostupných místech a v blízkosti památek UNESCO. Navíc vůbec poprvé se poběží za svitu čelovek – a to v Boleticích. A tradičně platí, kdo dřív přijde, platí levnější startovný. Více na behejlesy.cz.

Sleduj můj blog, určitě zase budu házet do placu nějaká startovná.