5 tipů pro „sladké“ víkendy

IMG_6219Nutně vám sem chci dát nějaké recepty na nějaké „víkendové mňamky“, co jsem v poslední době dělala, ale nemůžu se rozhodnout. Zároveň, přiznám se, nemám čas sem vypisovat 5 receptů, odpusťte. A pak je mi taky hloupý opisovat, protože vymýšlení receptů moje parketa není. Pečení, ochutnávání, to zase ale jooo. Takže tak:

A vše samozřejmě bez cukru – aneb #nosugarnoproblem.

 Skvělé dýňové brownies

..pokud na vás ještě někde vyskočí dýně hokkaido;)

Chutná vážně znamenitě. Není nijak sladké (o trochu sladkosti se postarají datle), chuť zvýrazňují ořechy a podtrhává kakaová poleva. Nakrájeli jsme ho na malé kostičky a vydrželo nám vážně dlouho, je hodně syté.

►►► Recept na blogu paleosnadno.cz.

Pro milovníky máku: Hruškový makovec

Blog Paleosnadno ještě jednou. Pár ingrediencí, v hlavní roli mixér a náš oblíbený mák. A mandlová „mouka“. Prima snídaně i dobrůtka ke kafíčku oslazená jen 2 hruškami a datlemi

►►► Recept na blogu paleosnadno.cz.

IMG_6585

Nebo je libo Hruškovo-kokosové muffiny?

Vláčný banánový chlebíček

IMG_6349Když sladkou buchtu, narvi tam banán, to je snad motto všech, kteří se snaží vyhýbat cukru, a přesto chtějí chutně péct. Tohle je taková alternativa bábovky z kokosové a mandlové „mouky“.

►►► Recept na paleoworld.cz.

Nadýchané (a rychlé) snídaňové lívanečky

Bez mrknutí oka mohou konkurovat kynutým lívancům. Když mám čas, snídaně je jasná (třeba dneska:). Množství je na 2 porce:

  • 1 a 1/2 banánu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • lžíce nahrubo mletých oblíbených oříšků
  • 2 špetky skořice
  • 1/2 lžičky chia semínek
  • kokosový olej na smažení
  • něco navrch:)

IMG_6388Banány si rozmačkám v misce vidličkou, přidám celá vejce a prošlehám, přidám vše ostatní a znovu prošlehám. Na rozpáleném kokosovém oleji na pánvi tvořím lívanečky a smažím z obou stran dozlatova. Pak podávám s teplým ovocem (borůvky / maliny / lesní směs), bioládou (džem bez cukru), tvarohem nebo zakysanou smetanou – podle nálady. Navrch pocákám oříškovým máslem.

IMG_6746

Tapiokový pudink

IMG_6654Dobrá alternativa k „pudinkovému prášku z obchodu“, ve kterém je kdovíco. Když ho připravíte z tapiokových perel, získáte zajímavou, hravou, konzistenci, ale kuličky je lepší si namočit přes noc, z mouky můžete vařit rovnou.

  • 50 g tapiokových perel nebo tapiokové mouky – koupíte ve zdravé výživě
  • 200 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka (doporučuji značku Aroy-D, vyšlo hodně dobře v testu Apetitu, mají ho i ve zdravé výživě)
  • 1-2 lžíce oblíbeného sladidla – med, rýžový sirup, agáve sirup,…
  • dle chuti a možností: můžete přidat vanilkový lusk nebo vanilkovou esenci, skořici,..
  • pro čoko variantu: lžíce nepraženého raw kakaa
  • oblíbené ovoce: (mražené) maliny, borůvky, kiwi, jablečný rozvar, banán…
  • případně navrch: kokosové lupínky, sekané oříšky, chia,…

Pokud pracujete s tapiokovými perlami, přes noc si je namočte (s mouku pracujete rovnou). Pak vše přelijte do kastrůlku, zalijte kokosovým mlékem, přidejte sirup a přiveďte k varu. Případně přidejte kakao, vanilku,… Vařte cca 10 minut, dokud pudink nezhoustne / perly nejsou průhledné. Mezitím si do mističek připravte oblíbené ovoce, posléze ho zalijete pudinkem a třeba ještě něčím ozdobte. Nechte vychladnout a zbaštěte.

Tapioka je škrob získaný z hlíz keře manioku, je přirozeně bezlepkový. Je zdrojem karbohydrátů, vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku a také železa, kyseliny listové a vitamínu B, aniž by obsahoval nezdravé tuky. Má také poměrně vysokou energetickou hodnotu, a tak zasytí. Kromě pudinku se škrob používá na zahuštění omáček či polévek, pro přípravu kaší či k pečení.